Wykonanie
Czekoladowy napoleon to z pewnością ciasto dla cierpliwych i skrupulatnych, chociaż wbrew pozorom jego wykonanie wcale nie jest trudne. Masa czekoladowa doskonale przeplata się z kilkunastoma warstwami pysznego ciasta. Upieczenie napoleona to źródło ogromnej satysfakcji, a doznania smakowe przychodzą najśmielsze oczekiwania. Oto nasz sprawdzony przepis!Jak przygotować ciasto na napoleona
Czekoladowy napoleon to wypiek warstwowy. Cienkie warstwy ciasta będą przeplatać się tutaj z przepyszną kremową masą. Realizację przepisu zacznij od przygotowania ciasta. Potrzebujesz do tego 200 g
masła, 150 g
śmietany 18%, 500 g
mąki pszennej, 1
jajka, łyżeczki
sody oczyszczonej, odrobiny
soku z cytryny lub innego aromatu, opcjonalnie także łyżki
kakao.W pierwszej kolejności dokładnie utrzyj
masło i miksuj je stopniowo dodając
śmietanę,
kakao i wbijając do miski
jajko. Później powoli wsypuje do naczynia
mąkę cały czas miksując. To samo uczyń z
sodą oczyszczoną i
sokiem z cytryny. Ciasto powinno zgęstnieć i nadawać się wkrótce do ręcznego wyrabiania. Gdy stanie się jednolitą masą, umieść je w folii i wstaw do lodówki.Teraz nadszedł czas na najbardziej żmudną część pracy, czyli pieczenie placków. Wyjęte z lodówki ciasto podziel na 10-15 identycznych części i każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia wykonując na nim wcześniej prostokątne kontury, które posłużą za wzór. Każdy placek powinien piec się w około 180 stopniach Celsjusza nie dłużej niż 10 minut.O tym, jak wspaniale smakuje
czekoladowy napoleon, decyduje przede wszystkim kremowa czekoladowa masa znajdująca się pomiędzy warstwami ciasta. Do jej przygotowania potrzebujesz 400 g
śmietany 36%, tabliczki
gorzkiej czekolady, takiej jak
czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel,
żółtek czterech jaj, 350 g skondensowanego
mleka, odrobiny
cukru pudru i odrobiny
wody.W pierwszej kolejności
żółtka jajek umieść w garnku, dodaj do nich odrobinę
wody oraz
mleka skondensowanego i dokładnie wymieszaj na jednolitą konsystencję. Teraz czas na podgrzewanie kremowej masy, która powinna zgęstnieć, a której nie wolno doprowadzić do wrzenia, by
jajka się nie ścięły. W garnku umieść następnie połamaną wcześniej
czekoladę i energicznie mieszaj masę aż do jej rozpuszczenia. Później zdejmij naczynie z ognia.Masę kremową należy ubijać mikserem przez nawet 10 minut, dopóki nie wystygnie. Wówczas należy ją przykryć i wstawić do lodówki. W tym czasie ubij
śmietanę i
cukier i stopniowo dodawaj ją do delikatnie mieszając. Po chwili uzyskasz w ten sposób gładki aksamitny
czekoladowy krem.Przygotowujemy ciasto i
polewę czekoladowąNa koniec pozostaje tylko ułożenie ciasta warstwowo. Kładziemy po kilka łyżek kremu na każdym placku i dokładnie go rozsmarowujemy. Ostatnią warstwę ciasta warto zwieńczyć
czekoladową polewą. Tę można przygotować z
masła,
cukru pudru, odrobiny
mleka i dobrej jakości
kakao, na przykład
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel . Na końcu
czekoladowy napoleon powinien spędzić kilka godzin w lodówce, alby wydobyć z niego doskonały smak.