Wykonanie
To ciasto podejrzałam na jednym z blogów i odrazu wiedziałam, że muszę je zrobić. Nie byłabym sobą gdybym odrobinę nie zmodyfikowała przepisu, ale wyszło po prostu pysznie. Wam też radzę je zrobić, mimo, że wymaga trochę pracy i czasu.

Ciasto:1
margaryna200 g
śmietany 18%ok 3 1/2 szklanki
mąki pszennej1
jajko1/2 łyżeczki
sody1 łyżka
kakaoMargarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy
śmietanę,
jajko i
kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki
mąki oraz
sodę i całość wyrabiamy już ręcznie, dosypując pozostałą
mąkę jeśli ciasto się klei i nie odstaje od ręki. Schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie dzielimy na 8 równych części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i pieczemy ok 8-10 minut w 180 st. CMasa:4
żółtka4 łyżki
wodypuszka skondensowanego
mleka słodzonego (użyłam
kakaowego)100 g
gorzkiej czekolady400 g
śmietanki 36%W garnku dokładnie mieszamy
żółtka z
wodą, dodajemy skondensowane
mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszoną
czekoladę i mieszamy do jej rozpuszczenia. Pozostawiamy masę do ostygnięcia. Schłodzoną
śmietanę ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy ją do masy czekoladowej.Tak przygotowaną masą smarujemy placki, dodatkowo można polać ciasto po wierzchu
polewą czekoladową lub
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli
wodnej.

