Wykonanie
To ciasto planowałam upiec już od dłuższego czasu.Nie
będę ukrywać, że zainteresowała mnie głównie jego nazwa.A teraz żałuję, ze tak długo zwlekałam.Cudowne ciasto !Smakuje jak najdelikatniejszy sernik.A swoją nazwę może zawdzięczać strukturze,która podobnie jak styropian zawiera pęcherzyki powietrza.Ja połączyłam je z
malinami, ale użyć można swoich ulubionych
owoców.Bardzo polecam, bo pracy przy nim też niewiele.

Składniki:Kruche ciasto:5
żółtek250g
masła1/2 szklanki
cukru pudru3 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMąkę wysypać na stolnicę.
Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut.

Masa śmietanowa:5
białekszczypta
soli1200g
śmietany 12%1 i 1/4 szklanki
cukru pudru2 budynie
śmietankowe bez
cukru2 łyżki wiórek
kokosowychcukier waniliowy2 szklanki
malin (mogą być mrożone)
Białka, wraz ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce
cukru i
cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wsypać proszek budyniowy. Zmiksować.Do piany dodawać
śmietanę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać
wiórki kokosowe.Formę o wym. 20x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wylać masę
śmietanową.Na niej delikatnie poukładać
maliny.Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.Wystudzone posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)