ßßß Cookit - przepis na Styropian

Styropian

nazwa

Wykonanie

To ciasto planowałam upiec już od dłuższego czasu.
Nie będę ukrywać, że zainteresowała mnie głównie jego nazwa.
A teraz żałuję, ze tak długo zwlekałam.
Cudowne ciasto !
Smakuje jak najdelikatniejszy sernik.
A swoją nazwę może zawdzięczać strukturze,
która podobnie jak styropian zawiera pęcherzyki powietrza.
Ja połączyłam je z malinami, ale użyć można swoich ulubionych owoców.
Bardzo polecam, bo pracy przy nim też niewiele.
Składniki:
Kruche ciasto:
5 żółtek
250g masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę wysypać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części i umieścić w zamrażalniku na przynajmniej 30 minut.
Masa śmietanowa:
5 białek
szczypta soli
1200g śmietany 12%
1 i 1/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe bez cukru
2 łyżki wiórek kokosowych
cukier waniliowy
2 szklanki malin (mogą być mrożone)
Białka, wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Wsypać proszek budyniowy. Zmiksować.
Do piany dodawać śmietanę i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe.
Formę o wym. 20x33 wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wylać masę śmietanową.
Na niej delikatnie poukładać maliny.
Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 60 minut. Studzić w uchylonym piekarniku.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2013/05/Styropian.html