Wykonanie

Dosyć długo się zastanawiałam co dzisiaj upiec i ostatecznie padło na śmietanowiec na kruchym cieście z
malinami:) Autorka podaje z
wiśniami. Prócz tego wprowadziłam jeszcze kilka zmian. Ciasto jest wyjątkowe, delikatne i samo rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje na tarasie, w promieniach słońca, popijane
kawą. Uwielbiam takie dni, a ciasto jak wyżej na zdjęciu mogłabym jeść blachami. Boskie!:)Składniki na kruche ciasto:-510g
mąki orkiszowej białej-5
żółtek-1 opakowanie
cukru waniliowego-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-200g
masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę-1/3 szklanka
ksylitoluWszystkie składniki umieścić w melakserze i miksować do otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie-
masło umieścić w większym naczyniu, dodać
mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać zamrożone).Składniki na masę
śmietanową:-1 szklanka
ksylitolu-szczypta
soli-5
białek, w temp. pokojowej-2 opakowania budyniu
śmietankowego bez
cukru (1 opakowanie-40g)-1200g kwaśnej
śmietany 18% w temp. pokojowejDodatkowo:-400g świeżych
malin lub innych
owocówW misie miksera ubić
białka ze szczypta
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
ksylitol, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta, błyszcząca piana.Do piany dodać przesiany proszek budyniowy i wymieszać. Dodawać
śmietanę, powoli i delikatnie mieszając, by
białka nie opadły.Blachę o wymiarach 33x20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć jedną część ciasta z zamrażarki(ja nie mroziłam, schłodziłam w lodówce i skruszyłam na blaszce) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na kruche ciasto wyłożyć całą masę
śmietanową, wyrównać. Na górę delikatnie poukładać
maliny, powinny pozostać na wierzchu masy śmietanowej. Jako ostatnią warstwę, zetrzeć na górę kruche ciasto.Piec w temp. 180 stopni C prze ok. 50-60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.


Smacznego!:)