ßßß
Składniki:25 dag masła ( można zastąpić margaryną)200 g cukru pudru5 jajek20 dag mąki pszennej10 dag maki ziemniaczanej10 dag mielonych migdałów2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1 mały cukier wanilinowy1 puszka mandarynek ( lub moreli albo 2/3 puszki brzoskwiń)2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
Sposób wykonania:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. Do masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy powolutku wlewać płynne masło nie przerywając miksowania. Na koniec dodać likier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.Owoce odsączyć z zalewy.Dużą formę z kominkiem (u mnie tortownica z kominem o śr.26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie ułożyć kawałki owoców. Następnie formę wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C, 50- 60 minut do ładnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i studzić ok.20 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.Przechowywać pod przykryciem.Smacznego :)