ßßß Cookit - przepis na Babka migdałowa z mandarynkami

Babka migdałowa z mandarynkami

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia baby wielkanocnej.
a szkoda, bo babki bardzo lubię,
nie tylko od święta, ale także na co dzień, do porannej kawy.
To bardzo proste ciasta, które można wyczarować w kilka chwil,
a w wyborze dodatków i smaków ogranicza nas tylko fantazja.
Dziś chcę Wam zaproponować babkę mniej tradycyjną -
- z nutą migdałową i mandarynkami.
Dodatek owoców przyjemnie orzeźwia ciasto i dłużej zachowuje je w świeżości.
Składniki:
25 dag masła ( można zastąpić margaryną)
200 g cukru pudru
5 jajek
20 dag mąki pszennej
10 dag maki ziemniaczanej
10 dag mielonych migdałów
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 mały cukier wanilinowy
1 puszka mandarynek ( lub moreli albo 2/3 puszki brzoskwiń)
2 łyżki likieru Amaretto (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. Do masy jajecznej przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dodać mielone migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy powolutku wlewać płynne masło nie przerywając miksowania. Na koniec dodać likier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy.
Dużą formę z kominkiem (u mnie tortownica z kominem o śr.26 cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na spodzie ułożyć kawałki owoców. Następnie formę wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C, 50- 60 minut do ładnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika i studzić ok.20 minut. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać pod przykryciem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/03/Babka-migdalowa-z-mandarynkami.html