Wykonanie
W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia baby wielkanocnej.a szkoda, bo babki bardzo lubię,nie tylko od święta, ale także na co dzień, do porannej
kawy.To bardzo proste ciasta, które można wyczarować w kilka chwil,a w wyborze dodatków i smaków ogranicza nas tylko fantazja.Dziś chcę Wam zaproponować babkę mniej tradycyjną -- z nutą
migdałową i
mandarynkami.Dodatek
owoców przyjemnie orzeźwia ciasto i dłużej zachowuje je w świeżości.

Składniki:25 dag
masła ( można zastąpić
margaryną)200 g
cukru pudru5
jajek20 dag
mąki pszennej10 dag
maki ziemniaczanej10 dag mielonych
migdałów2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 mały
cukier wanilinowy1 puszka
mandarynek ( lub
moreli albo 2/3 puszki
brzoskwiń)2 łyżki
likieru Amaretto (opcjonalnie)


Sposób wykonania:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.
Jajka utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem wanilinowym na puszystą, gęstą masę. Do masy jajecznej przesiać obie
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia. Dodać mielone
migdały i wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do tak przygotowanej masy powolutku wlewać płynne
masło nie przerywając miksowania. Na koniec dodać
likier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Owoce odsączyć z zalewy.Dużą formę z kominkiem (u mnie tortownica z kominem o śr.26 cm) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką. Na spodzie ułożyć kawałki
owoców. Następnie formę wypełnić
ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170C, 50- 60 minut do ładnego zrumienienia i tzw. suchego patyczka.Wyjąć z piekarnika i studzić ok.20 minut. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Przechowywać pod przykryciem.Smacznego :)