Wykonanie
Świetna alternatywa dla białych i zamulających naleśników. Oczywiście nie oszukujmy się, nigdy nie osiągniemy tak cieniutkich naleśników jak te z białej
mąki, ale chyba nie to jest najważniejsze ;) Poza tym trening czyni mistrza, następnym razem wyjdą mi cieńsze. Stąd ten rozstrzał w ilości naleśników, wszystko zależy od umiejętności szybkiego rozprowadzania ciasta. Tym razem nie dodałam do
szpinaku fety, a zblendowany
serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :)

Naleśniki (5-10 sztuk):- 250 g
mąki gryczanej- 50 g
mąki krupczatki- ok. 2 szklanki
wody*- 1
jajko- łyżeczka
soli-
bazylia,
papryka słodka,
pieprz ziołowy-
olej do smażeniaFarsz:- 300 g
mrożonego szpinaku- 1
serek wiejski (najlepiej o obniżonej zawartości tłuszczu)- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 10 plastrów
suszonych pomidorów w
oleju-
bazylia,
papryka słodka,
chili cayenneNajpierw przygotuj farsz.
Szpinak rozmroź,
cebulę,
czosnek i
suszone pomidory drobno pokrój. Rozgrzej na patelni niewielką ilość
oleju, wrzuć
cebulę. Mieszaj, a kiedy się zeszkli dodaj
czosnek. Po chwili dodać
szpinak i
suszone pomidory. Podsmażaj 5 minut, na koniec dodaj
przyprawy. Wyłącz gaz, a
serek wiejski zblenduj dokładnie. Do masy szpinakowej dodaj
serek wiejski, dokładnie wymieszaj i spróbuj czy nie należy jej jeszcze doprawić.W misce zmiksuj
jajko z
solą i
ziołami. Dodaj
mąkę i
wodę, zmiksuj dokładnie. Rozgrzej
olej na patelni, wylej po chochelce na patelnię i postaraj się rozprowadzić na jak największej powierzchni. Obróć po 3 minutach i ułóż na podsmażonej stronie część farszu. Podsmażaj kolejne 3 minuty i złóż na pół na patelni. Smacznego :)*
Wodę dodawaj mniejszymi porcjami i obserwuj ile jeszcze jej potrzebujesz.Cel: osiągnięcie konsystencji gęstej
śmietany ;)