Wykonanie

Klasyczne połączenie smaków, do tego
makaron,
jajka i wyszła frittata inna niż wszystkie. Mam tak, że jeśli do potrawy dodam
szpinak, to po prostu nie może mi nie smakować . Obracanie takiej frittaty to wyższa szkoła jazdy, szczególnie przy dużej patelni. W takich momentach zazdroszczę posiadaczom patelni ze zdejmowalną rączką, którą można włożyć do piekarnika :)Składniki:- 100 g
makaronu ( u mnie penne )- 4
jajka- 90 g
fety- 4 kostki
mrożonego szpinaku (lub świeży odpowiednik)- 1
pomidor- 1 sprasowany ząbek
czosnku-
sól,
pieprz do smaku-
bazylia suszona (1 łyżka) ,
papryka słodka (1 łyżeczka),
chili cayenne (1/4 łyżeczki
chili cayenne), szczypta
oregano-
olej rzepakowy do smażenia
Makaron ugotuj al dente.
Pomidora pokrój w kostkę,
szpinak rozmroź. W misce rozbij
jajka, dodaj
szpinak,
czosnek, dopraw
solą,
pieprzem i
przyprawami. Dodaj pokruszoną
fetę,
makaron i
pomidora. Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli nie masz patelni z odkręcaną rączką, którą włożyć do piekarnika, wybierz mniejszą i frittatę przyrządź w dwóch porcjach. Na patelni rozgrzej dwie łyżki
oleju, wlej połowę masy jajecznej. Podsmażaj kilka minut, aż
jajka się zetną po bokach. Po tym czasie zdejmij z kuchenki, weź większy talerz, połóż go na patelni i obróć patelnię trzymając od
spodu talerz. Następnie zsuń frittatę na patelnię. Podsmażaj kolejne kilka minut. Przed podaniem możesz posypać
rukolą. Jeśli masz patelnię którą można włożyć do piekarnika po podsmażeniu od
spodu, przełóż do piekarnika(180 stopni) i piecz ok. 10 minut, aż masa zetnie się z wierzchu.