Wykonanie
Może wygląd nie oddaje smaku tej zupy, ale jeśli chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego, warto się skusić. Prosta w przygotowaniu, w przepisie proporcje na wielki garnek.
Jadłam ją dwa dni pod rząd, a mimo to się nie znudziła :) Nie dodaje żadnych zabielaczy, ale jeśli wy lubicie, to warto dodać
śmietanę czy
jogurt naturalny.Składniki ( na 8-10 porcji):- 1,5 kg
cukinii i
kabaczków (w dowolnych proporcjach)- 4 większe ugotowane
ziemniaki- 2
cebule- 2 ząbki
czosnku- kilka plasterków
wędliny typu
krakowska sucha- 2 l
wywaru warzywnego ( najlepiej razem z warzywami na których ugotowano
wywar)-
olej do podsmażenia-
sól,
pieprz do smaku, szczypta
cukru,
papryka słodka,
chili cayenne,
bazyliaNa niewielkiej ilości
oleju podsmażyć pokrojoną
cebulę,
czosnek i
wędlinę. Dodać pokrojoną
cukinię i
kabaczki. Wymieszać i podsmażać kilka minut. Zalać gorącym
wywarem z warzywami. Gotować ok. 10 min. Po ugotowaniu dodać tłuczone
ziemniaki. Przyprawić i zblendować. Smacznego :)