ßßß
Sałatka najlepiej smakuje, kiedy ryż wymiesza się z pozostałymi składnikami i schłodzi. Niestety walory estetyczne znacznie tracą na tym zabiegu, stąd to przekłamane zdjęcie powyżej ;). Przedstawiam dwie propozycje podania, ale niezależnie od tego, to danie nadaje się na obiad. Naprawdę można się najeść, mimo braku mięsa.Składniki:- 140 g fety- 2 garści fasolki szparagowej- 2 szklanki ugotowanej cieciorki/z puszki- 1 szklanka oliwek- 1 pomidor- 1 cebula- 1 woreczek ryżu (u mnie brązowy)- 1 łyżeczka zielonego pesto- sól, pieprz, papryka słodka, chili cayenne, bazylia, czosnek staropolski- olej rzepakowyUgotuj ryż zgodnie z opakowaniem. Fasolkę szparagową ugotuj i pokrój na mniejsze kawałki. Oliwki przekrój na pół, pomidora pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, rozgrzej 3 łyżki oleju na patelni. W misce wymieszaj pomidora, fasolkę, cieciorkę, pokruszoną fetę i pesto wymieszane z 2 łyżkami oleju. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili cayenne. Sałatkę włóż do lodówki. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć bazylię, paprykę słodką, chili cayenne i czosnek staropolski. Po chwili dodaj cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj ryż i podsmażaj ok. 5 minut, mieszając. Ryż możesz dodać do reszty albo podawać sałatkę i obok ryż . Sałatka najlepsza po schłodzeniu.