Wykonanie
Zauważyłam, że jesteście zainteresowani przepisami na
szparagi, więc oto kolejna propozycja. Połączenie spring rolls i
szparagów, wszystko pieczone, więc bardzo zdrowo :). Chrupiące z zewnątrz, wilgotne
pomidorki w środku, razem z
ryżem tworzy ciekawe danie obiadowe. Przepis z tamtego roku, nie załapał się na tamten sezon
szparagowy. W kolejce czeka jeszcze
sałatka, sprawdzajcie bloga w najbliższym czasie (i nie tylko) ;)

Składniki (4 porcje):- pół pęczka
szparagów zielonych- 100 g
fety- 2 szklanki
pomidorków koktajlowych- 1 szklanka czarnych
oliwek- 12 płatów
papieru ryżowego- garść
sezamu do posypania-
sól,
pieprz,
papryka słodka,
bazylia,
chili cayenne- 1 łyżeczka
oleju rzepakowego-
ryż do podaniaPrzygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Szparagi ugotuj al dente. Przekrój na 3 części. Przygotuj miskę z ciepłą, przegotowaną
wodą. Namocz
papier ryżowy przez minutę. Na środku papieru ułóż kilka kawałków
szparagów, 2
pomidorki, 2
oliwki, posyp pokruszoną
fetą. Na koniec dopraw. Złóż zgodnie z instrukcją na opakowaniu
papieru ryżowego. Ułóż na blaszce,
skrop olejem, posyp
sezamem. Powtórz te czynności ze wszystkimi płatami
papiery ryżowego. Piecz ok. 20 minut w 200°C.
