ßßß
Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :)Składniki:- 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki)- 200 g cukru pudru- 75 g masła w temperaturze pokojowej- 2 jajka- 200 g mąki krupczatki- 100 g mąki pełnoziarnistej- 2 łyżeczki cynamonu- kilka szczypt gałki muszkatałowej- 2 łyżki skórki pomarańczowej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- kubek ulubionej, gorącej herbatyBakalie najpierw wrzątkiem, potrzymaj kilka minut i odlej wodę. Następnie zalej bakalie kubkiem gorącej herbaty i trzymaj w niej co najmniej godzinę. Utrzyj masło z cukrem, dodaj jajka, miksuj dalej. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką muszkatołową, wymieszaj. Na koniec dodaj bakalie (razem z herbatą), dokładnie wymieszaj. Jeśli masa będzie za bardzo lejąca, dodaj jeszcze trochę mąki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz do tzw. suchego patyczka (50min-1h).