Wykonanie
Zawsze robię ciasto
salceson, tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek
gruszek wzbogaca smak klasycznego
salcesonu .Składniki (na 24 muffiny*):- 1 szklanka
cukru- 5 jaj- 1 łyżeczka
cukru waniliowego- 2 szklanki
mąki- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżka
sody- 3 czubate łyżki
kakao- 1 łyżeczka
cynamonu- kilka szczypt
imbiru- 1 szklanka
oleju- 3 małe
jabłka pokrojone w cząstki (1-2cm)- 3 małe
gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm)
Cukry i
jajka zmiksować. Dodać
mąkę, proszek,
sodkę,
kakao,
cynamon,
olej. Zmiksować ponownie. Dodać
jabłka,
gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.* Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów.