ßßß
Zawsze robię ciasto salceson, tym razem zrobiłam je w postaci muffinów. Jeśli wolicie zwykłe ciasta, niż muffiny ta ilość wystarczy do jego zrobienia. Będzie tak samo pysznie ! Niektórych dziwi ta nazwa, ale idealnie pasuje do wyglądu. Dodatek gruszek wzbogaca smak klasycznego salcesonu .Składniki (na 24 muffiny*):- 1 szklanka cukru- 5 jaj- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 2 szklanki mąki- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżka sody- 3 czubate łyżki kakao- 1 łyżeczka cynamonu- kilka szczypt imbiru- 1 szklanka oleju- 3 małe jabłka pokrojone w cząstki (1-2cm)- 3 małe gruszki pokrojone w cząstki (1-2 cm)Cukry i jajka zmiksować. Dodać mąkę, proszek, sodkę, kakao, cynamon, olej. Zmiksować ponownie. Dodać jabłka, gruszki, dokładnie wymieszać łyżką. Piec ok. 15-20 minut w 180 stopniach.* Jeśli 24 to za dużo, zmniejszcie ilość składników o połowę i zróbcie 12 muffinów.