Wykonanie
Dziś nietypowo, bo zarówno receptura jak i wykonanie nie moje a brata mojego
męża, który w cukierniczym rozdaniu jest zdecydowanie lepszy ode mnie!Mój wkład w poniższe to fotka i nazwa;) a! i degustacja:) Fotka może mało efektowna, niemniej musicie uwierzyć mi na słowo, że przepis wart przetestowania. A nazwa? W oryginalnej terminologii to "
salceson" (bo ciasto wizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy
salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że "słodki cwaniak" odda charakter tego
jabłkowego ciasta.Smacznego!
Składniki (na dużą blachę: 25x35cm):grupa I3 szklanki
mąki0,5 łyżeczki
sody3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
kakao1 łyżka
cynamonugrupa II1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju5 jajdodatkowo:7-8
jabłekJabłka obrać, pokroić w kostkę.Składniki z grupy I wymieszać ze sobą.Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z
jabłkami, wymieszać.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut.