ßßß Cookit - przepis na Słodki Cwaniak

Słodki Cwaniak

nazwa

Wykonanie

Dziś nietypowo, bo zarówno receptura jak i wykonanie nie moje a brata mojego męża, który w cukierniczym rozdaniu jest zdecydowanie lepszy ode mnie!
Mój wkład w poniższe to fotka i nazwa;) a! i degustacja:) Fotka może mało efektowna, niemniej musicie uwierzyć mi na słowo, że przepis wart przetestowania. A nazwa? W oryginalnej terminologii to "salceson" (bo ciasto wizualnie nieco go przypomina) jednak uznałam to za mało apetyczną nazwę, a ponieważ regionalnie typowy salceson nazywany jest "cwaniakiem" uznałam, że "słodki cwaniak" odda charakter tego jabłkowego ciasta.
Smacznego!
Składniki (na dużą blachę: 25x35cm):
grupa I
3 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
grupa II
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
5 jaj
dodatkowo:
7-8 jabłek
Jabłka obrać, pokroić w kostkę.
Składniki z grupy I wymieszać ze sobą.
Składniki z grupy II utrzeć/zmiksować a następnie dodawać stopniowo przygotowaną mieszankę składników z grupy I stale ucierając. Gotowe ciasto połączyć z jabłkami, wymieszać.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 45-50 minut.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2014/02/sodki-cwaniak-czyli-sekret-szwagra.html