ßßß
Składniki (2-3 porcje):- 2 filety z kurczaka- 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy- 1,5 łyżki musztardy Dijon- kilka kropel wody- sól, pieprz do smaku; papryka słodka, czosnek granulowany, bazylia suszona( po łyżeczce małej)- garść płatków migdałów- 1 łyżka sezamu- 1 łyżka siemienia lnianego- 2 łyżki mielonego lnu- sól, pieprz do smaku do mięsaKurczaka umyj, jeśli filety są grubsze przekrój wzdłuż na cieńsze plastry, ewentualnie rozbij je tłuczkiem. Przypraw solą, pieprzem. W filiżance wymieszaj musztardę, olej/oliwę i wodę, aż się połączą wszystkie składniki. Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. W osobnej filiżance wymieszaj sezam, siemię lnianę i mielony len. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia/folią, filety posmaruj z obu stron musztardowym sosem, obtocz w siemieniowej panierce a na koniec posyp płatkami migdałów*. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach. Podałam z pieczonymi ziemniaczkami** i kolorową sałatką.* Płatki migdałów dość szybko się przypiekają, trzeba na nie uważać. Ja kurczaka piekłam przez większość czasu w dolnej części piekarnika, pod ziemniakami, dlatego się nie zarumieniły mocno.** Jak przygotowuję ziemniaki ? Czyszczę je szczotką, gotuję, aż do 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Przekrajam je na części, polewam olejem/oliwą delikatnie i mocno posypuję ziołami, przyprawami. Piekę je ok. 30-40 minut (wstawiam przed kurczakiem, kurczaka potem dokładam).