Wykonanie

Nie istnieje standardowy przepis na
sałatkę Capricciosa. Jak na „kapryśną” ( dosłowne tłumaczenie) przystało, można ją przygotować dosłownie z tego, na co nam przyjdzie ochota.Oryginalność jej polega na pokrojeniu ” alla julienne”( w cienkie paseczki) świeżych warzyw:
marchewki,
selera, oraz
żółtego sera i
szynki gotowanej, i wymieszaniu z sosem na bazie
majonezu,
octu winnego,
musztardy i
soli. Te składnki są najczęściej stosowanymi. Choć równie dobrze mozemy użyć:
ogórka konserwowego,
czerwonej papryki,
kaparów,
oliwek, ugotowanych
krewetek czy
kurczaka.
Sałatkę spożywa się na zimno i obowiazkowo musi “przegryźć się “ w lodówce. Z reguły podawana jest jako antipasto (przekąska na zaostrzenie apetytu, przed głównym posiłkiem), można nią również nadziewać
bagietki czy malutkie bułeczki i serwować podczas brunchu. Tą
sałatkę przygotowałam na sobotnią kolację, doskonale komponowała się podana na liściach
sałaty.Jeśli wydaje się wam zbyt kaloryczna, proponuję zastąpić część
majonezu jogutrem greckim lub użyć
majonezu light.

Składniki na średnią miseczkę( na 4 osoby):1
marchewka1/3
korzenia selera80 g
żółtego sera10
oliwek1 ugotowane
udko kurczaka4 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardy½ łyżeczki
octu winnego( jeśli lubicie)sól/pieprz/odrobina sproszkowanego
czosnku1 łyżeczka posiekanej
pietruszkiWarzywa obieramy, myjemy.
Oliwki kroimy w krążki.
Ser i warzywa na cienkie paseczki o długosci 4-5 cm (użyłam plastikowej tarki, z odpowiednimi ząbkami). Ugotowane z odrobiną
warzywnej przyprawy udko, obieramy ze skóry i kroimy w paseczki. Wkładamy do miseczki.
Majonez rozrabiamy z
musztardą i
octem winnym. Dodajemy do sałatki. Mieszamy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i sproszkowanym
czosnkiem. Jeśli lubicie dodajcie również posiekaną
natkę pietruszki.