Wykonanie

Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić)Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z
trzech prostych składników:
wędzonego łososia,
serka Philadelphia i
cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale
powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut.Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać ją podczas uroczystej kolacji. Można przygotować ją wcześniej, a przed przyjściem gości tylko wstawić na 30 minut do piekarnika.

Składniki na dwie osoby (naczynie ceramiczne 25x15 cm):2
młode cukinie (ok. 300g)200g
łososia wędzonego w plasterkach200g
serka Philadelphia250 g
serka ricotta3 łyżki
mleka1 pęczek
szczypiorku, można zastąpić
suszonym koperkiem,
czosnkiem lub innymi
ziołamisól,
pieprzodrobina
masła250 g płatów
makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce )Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby
cukinie puściły sok, lekko odciskamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy.Płaty
łososia kroimy na kawałeczki.W osobnej miseczce rozdrabniamy oba
serki, dodajemy tyle
mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.Wszystkie składniki łączymy i dodajemy
przyprawy. Zaproponowałam wersję ze
szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam
szczypiorku, więc dodałam suszony
koperek i
czosnek w granulkach.Gotujemy
wodę. Do osolonej, gotującej się
wody wlewamy łyżkę
oliwy i wrzucamy po dwa płaty
makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty.Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną
masła i wykładamy obgotowanym płatem lasagne. Na
makaron kładziemy nadzienie z
serowo-lososiowe. Następne warstwy wykładamy tak samo, kończymy na warstwie serowej.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż lasagne ładnie się przyrumieni.
