ßßß Cookit - przepis na Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią

Wiosenne lasagne z wędzonym łososiem, serkiem Philadelphia i cukinią

nazwa

Wykonanie

Właśnie stwierdziłam, że jadam stanowczo za mało ryb. Czym prędzej trzeba to zmienić)
Wymyśliłam więc, lekką i zdrową zapiekankę, lasagne z trzech prostych składników: wędzonego łososia, serka Philadelphia i cukini. Ot taką ciekawą alternatywę dla klasycznej lasagne. Może nieskromnie to zabrzmi, ale powiem Wam, że danie było bardzo apetyczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu. Najwiecej czasu zajęło mi obgotowywanie płatów lasagne, a reszta nie więcej jak 15 minut.
Łososiowa lasagna tak efektownie się prezentuje, że z całym spokojem można podać ją podczas uroczystej kolacji. Można przygotować ją wcześniej, a przed przyjściem gości tylko wstawić na 30 minut do piekarnika.
Składniki na dwie osoby (naczynie ceramiczne 25x15 cm):
2 młode cukinie (ok. 300g)
200g łososia wędzonego w plasterkach
200g serka Philadelphia
250 g serka ricotta
3 łyżki mleka
1 pęczek szczypiorku, można zastąpić suszonym koperkiem, czosnkiem lub innymi ziołami
sól, pieprz
odrobina masła
250 g płatów makaronu lasagne ( u mnie swieży, znajdujący się w lodówce )
Sposób przygotowania:
Cukinie myjemy, obcinamy końcówki i ścieramy na największych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozwalamy, aby cukinie puściły sok, lekko odciskamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Odstawiamy.
Płaty łososia kroimy na kawałeczki.
W osobnej miseczce rozdrabniamy oba serki, dodajemy tyle mleka, aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Wszystkie składniki łączymy i dodajemy przyprawy. Zaproponowałam wersję ze szczypiorkiem, ponieważ wydaje mi się najodpowiedniejsza. Ja nie miałam szczypiorku, więc dodałam suszony koperek i czosnek w granulkach.
Gotujemy wodę. Do osolonej, gotującej się wody wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy po dwa płaty makaronu lasagne. Gotujemy 2 lub 3 minuty.
Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną masła i wykładamy obgotowanym płatem lasagne. Na makaron kładziemy nadzienie z serowo-lososiowe. Następne warstwy wykładamy tak samo, kończymy na warstwie serowej.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30min. w temperaturze 180°C, aż lasagne ładnie się przyrumieni.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/02/wiosenne-lasagne-z-wedzonym-ososiem.html