Wykonanie

Wczoraj w mojej kuchni rozchodził się intensywny
truskawkowy zapach, i to wcale nie za sprawą
truskawek ani poziomek, ale aromatycznych
winogron truskawkowych (uva fragola*).
Owoce uva fragola są małe, mają intensywnie
granatową barwę , są dość słodkie i ciężkie od soku, który niesamowicie brudzi ręce :-)Z tak aromatycznych
winogron, nie mogłam nie wyczarować czegoś pysznego, wszak z
winogron nie tylko
wino się robi)Wybrałam pochodzacą z Toskanii schiacciatę con uva, słodkie , płaskie ciasto ze swieżymi
winogronami. Wywodząca się z kuchni biedakow (cucina povera) schiacciata była pieczona w czasie winobrania na okolicznościowe zabawy i
festy( sagre contadine- click). Jej skromne pochodzenie odzwierciedlają również proste składniki: ciasto
chlebowe,
oliwa z oliwek,
cukier i ciemne
winogrona(uva nera), oraz proste wykonanie. Swoistego aromatu dodaje ciastu
rozmaryn, a sama schiacciata jest równie pyszna następnego dnia, kiedy smaki dobrze się pomieszają.Zapraszam bardzo)Przepis z tej strony

Składniki na ciasto
chlebowe:500 g
mąki chlebowej17 g
drożdży4 łyżki
białego cukru4 łyżki
oliwy z oliwek1/3 łyżeczki
soli250-300 ml
wodyrozmaryndodatkowo:700 g
winogron (najlepiej jeżeli będą to
winogrona ciemne z drobnymi
owocami)6 łyżek
brązowego cukru4 łyżki
oliwy z oliwekRozpoczynamy od przygotowania zaczynu z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanej
wody. Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżkę
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z
drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na okolo 1h.Ciasto dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3, rozwałkowujemy je (na grubość 0,5 cm) do wielkości formy( u mnie okrągła forma 26 cm). Formę natłuszczamy
oliwą, jeśli pieczemy na papierze, to również natłuszczamy go
oliwą, a ciasto wyrabiamy natłuszczonymi
oliwą rękami. Wiekszą część ciasta układamy w formie, pamietamy aby brzegi ciasta wychodziły z 2 cm zapasem poza brzeg formy. Na tak przygotowane ciasto wykładamy 500 g umytych i osuszonych
winorgon.
Winogrona posypujemy dwiema łyżkami
brązowego cukru i polewamy 2 łyżkami
oliwy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, zamykamy wystające brzegi spodniego ciasta i dobrze sklejamy. Na wierzchu rozsypujemy pozostałe
winogrona, wgniatając je trochę w ciasto, polewamy dwoma łyżkami
oliwy, taką samą ilością
cukru i dekorujemy paroma gałązkami
rozmarynu.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na około 40 minut(ostatnie 10 min w 180°C). Ciasto powinno się zrumienić, a
cukier skarmelizować.


*Nie jestem znawcą win, ani winorośli, ale z tego co wyczytałam wynika, że uva fragola to hybryda czyli mieszaniec międzygatunkowy, która została przywieziona do Europy ze Stanów Zjednocznych w XIX wieku, aby zwalczyć inwazję mączniaka i filoksery. Później została zakazana jako surowiec na
wino, i obecnie funkcjonuje jako (vino da tavola)
wino deserowe na
stól. Zakazy, zakazami, ale jeśli dobrze poszukacie, to na pewno znajdziecie produkowane na prywatne potrzeby przepyszne musujące fragolino,
wino o niepowtarzalnym aromacie
truskawki i
maliny, doskonale gaszące pragnienie w upalne dni :-).
