Wykonanie
W kuchni lubię eksperymentować. Gdy zobaczyłam konkurs u Majany, wiedziałam, że postaram się przygotować coś specjalnego. Wybór padł na danie z czarnym
ryżem(*) i
łososiem, aromatyzowane
cebulowo-
jabłkowym smalczykiem Smakowita Pajda.Zakupiłam opakowanie czarnego
ryżu, a
potem obserwując małe, czarne ziarenka dumałam z czym go połączyć. Wydaje mi się, że jednym z lepszych połączeń jest
ryż z
rybą. Wybrałam
łososia, który również podpasował mi kolorystycznie.Zapraszam na proste, ale bardzo smaczne danie, kt óre zarówno eksponuje
orzechowo-
chlebowy smak
ryżu, świeżość
łososia, delikatność słodkiego
groszku jak i aromatczny posmak Smakowitej Pajdy. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie wspaniałym aromatem, doskonale współgrającym z całym daniem i niesamowicie chrupi ą cą
cebulką.
Składniki na 2 porcje:2 dzwonki
świeżego łososia300 g słodkiego
zielonego groszku( u mnie mrożony)3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z
cebulką i
jabłkiemSól,
pieprz,
natka pietruszki, ew. warzywkoWykonanie:Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej
wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach.W tak zwanym
między czasie, przygotowujemy dzwonki
łososia: myjemy pod bierzacą
wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i
pieprzymy. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smażymy
łososia z obu stron. Usmażonego
łososia dzielimy na małe kawałeczki, usuwając ewentualne ości. W małej ilości
wody z dodatkiem warzywka, gotujemy do miekkości mrożony
groszek. Odcedzamy.Odcedzamy ugotowany
ryż, aromatyzujemy go na patelni, na której wcześniej smażyliśmy
łososia.Przy pomocy okrągłej foremki na risotto, formujemy coś na kształt małego
tortu. Na dno kładziemy czarny
ryż, następnie kawałeczki
łososia i
zielony groszek. Dekorujemy
pietruszką.
Przepis bierze udział w konkursie “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.(*) Czarny
ryż jest
ryżem nieoczyszczonym, pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca
chleb. Jest to
ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy.Czarny
ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach Azji Południowo-Wschodniej: Tajlndii i Indonezji, jak również w Europie we Włoszech.Czarny
ryż znany jest także jako “ryż zabroniony”. Ze względu na wysokie właściwości odżywcze i afrodyzjakalne w starożytnych Chinach mógł być spożywany jedynie przez Cesarza.