Wykonanie
            
Wiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia….Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo: troszkę urósł, aby po upieczeniu równie ładnie opaść.Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą 
wodą. Dzięki tworzacej się parze 
wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu.Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White 
Plate, 
mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek 
mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej 
skórki pomarańczowej oraz szczypty 
kardamonu.Serniczek smiało 
mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień.

Składniki na blaszkę 23x33 cmCiasto:250 g 
mąki1 
jajko150 g 
masła100 g 
cukru pudruMasa serowa:1 kg białego 
twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy 
twaróg wiaderkowy( u mnie 
marki President)5 
jajek - osobno 
białka i 
żółtka230 g 
cukru pudru2 łyżki 
mąki ziemniaczanej2 lyzki 
kaszy manny( u mnie semolina)
cukier waniliowy100 ml 
śmietany kremówki100 g 
masła70 g 
rodzynekszczypta suszonej , sproszkowanej 
skórki pomarańczowej i 
kardamonuCiasto:Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min.W tym czasie przygotowujemy masę 
serową: 
Rodzynki zalewamy ciepłą 
wodą i moczymy przez 10 minut. 
Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno 
żółtka. Następnie dodajemy powoli 
cukier puder, 
wanilię, 
śmietanę wymieszaną z 
mąką ziemniaczaną i 
kaszą manną i 
ser. 
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą 
serową. Odciskamy 
rodzynki z 
wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w 
mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek ( 
między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej 
masłem i posypanej 
tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez 15 minut.Wyjmujemy formę z piekarnika, wylewamy na podpieczony spód masę 
serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą 
wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku. Po ostudzeniu możemy polukrować. Przechowujemy w lodówce.

