Wykonanie
Wiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia….Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo: troszkę urósł, aby po upieczeniu równie ładnie opaść.Nie wiem czy dobrze zrobiłam, ale aby uniknąć różnorakich pęknięć, na spód piekarnika wstawiłam brytfankę wypełnioną w ¾ wrzącą
wodą. Dzięki tworzacej się parze
wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu.Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White
Plate,
mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek
mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej
skórki pomarańczowej oraz szczypty
kardamonu.Serniczek smiało
mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień.
Składniki na blaszkę 23x33 cmCiasto:250 g
mąki1
jajko150 g
masła100 g
cukru pudruMasa serowa:1 kg białego
twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy
twaróg wiaderkowy( u mnie
marki President)5
jajek - osobno
białka i
żółtka230 g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 lyzki
kaszy manny( u mnie semolina)
cukier waniliowy100 ml
śmietany kremówki100 g
masła70 g
rodzynekszczypta suszonej , sproszkowanej
skórki pomarańczowej i
kardamonuCiasto:Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 40 min.W tym czasie przygotowujemy masę
serową:
Rodzynki zalewamy ciepłą
wodą i moczymy przez 10 minut.
Masło ucieramy mikserem, dodajemy kolejno
żółtka. Następnie dodajemy powoli
cukier puder,
wanilię,
śmietanę wymieszaną z
mąką ziemniaczaną i
kaszą manną i
ser.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z masą
serową. Odciskamy
rodzynki z
wody, lekko osuszamy papierowym recznikiem i obtaczamy w
mące, delikatnie dodajemy do masy serowej.Ciasto wyjmujemy z lodówki. Po wyjęciu ciasta, wałkujemy je na cieniutki placek (
między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy nim dno wysmarowanej
masłem i posypanej
tartą bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i wkładamy z powrotem do lodówki na ok. 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 200°C , wkładamy ciasto, obniżamy temp. do 180°C i pieczemy przez 15 minut.Wyjmujemy formę z piekarnika, wylewamy na podpieczony spód masę
serową. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy godzinę w temp 170°C. Można na spód piekarnika wstawić brytfankę z wrzącą
wodą. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozwalamy wystygnąć sernikowi w piekarniku. Po ostudzeniu możemy polukrować. Przechowujemy w lodówce.