Wykonanie

Po prostu nie mogłam nie zrobić tych oryginalnych i dostojnie wyglądających rurek –świeczek. Świetnie nadają się na wiele okazji: Świeta, Nowy Rok, Karnawał, czy zbliżające się Walentynki.Do zrobiena rurek użyłam kruchego ciasta, a nadzieniem jest
budyń (crema pasticcera). Oczywiscie nadzienie może być inne:
bita śmietana z
serkiem marcarpone, ganache, krem chantilly (crema pasticcera z
bitą śmietaną), czy Wasz ulubiony krem do
tortów.
Szyku całosci dodają sympatyczne karmelowe płomyki.Jak dla mnie, wprost wymażony deser na romantyczną kolację we dwoje)Pomysł, troszkę zmieniony z miesięcznika Cucina Moderna/12/2013.

Składniki na ciasto:250 g
mąki pszennej80 g
cukru pudru150 g zimnego masła/margaryny1
jajkocukier z
wanilią70 g grubo siekanych
orzechów laskowychSkładniki na krem budyniowy:2
żółtka1
jajko125 g
cukru70 g
mąki pszennej1/2 l
mlekaskórka z cytryny eko3 łyżki
soku z cytrynySkładniki na karmel:80 g
cukru1 łyżeczka
wody,
soku z cytryny(u mnie
wino Celebro Semi Sweet Rose)Wszystkie składniki na kruchy spód wyrbiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h.Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek (ok 2-3 milimetry grubości), kroimy na paski o różnej szerokości i owijamy nimi dość ściśle rurki. Ciasto sklejamy
białkiem. Pieczemy w 200 °C 15-20 minut.Upieczone rurki lekko studzimy, lekko smarujemy
białkiem i posypujemy grubo mielonymi
orzechami laskowymi. Obtoczone rurki wstawiamy na 3 min. do gorącego piekarnika. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.Krem:W garnku mało przypalającym się podgrzewamy bardzo mocno
mleko, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Do
mleka dodajemy obraną
skórkę z cytryny.W salaterce mikserm ucieramy
jajko i
żółtka z
cukrem na kogel
mogel, dodajemy przesianą
mąkę, mieszamy. Można użyć miksera. Wyjmujemy
skórkę cytryny. Do masy jajecznej stopinowo dodajemy gorące
mleko, cały czas mieszając. Całość przelewamy z powrotem do garnka, wstawiamy na mały gaz i gotujemy aż powstanie
budyń(ok. 3-5 min), mieszając aby się nie przypalił. Studzimy. Ja studzę wkładając garnek z
budyniem do zimnej
wody w zlewie, od czasu do czasu mieszam, aby nie powstał kożuch.Karmel:Rozpuszczamy
cukier z wodą/sokiem/winem w garnku na średnim ogniu. Kiedy
cukier się skarmelizuje, łyżeczką na papierze, przyczepionym do blatu taśmą klejącą, formujemy płomyki świecy. Do gorących jeszcze płomyków wkładamy wykałaczki, zostawiamy do stwardnienia.Przy pomocy rękawa cukierniczego, wystudzone rurki napełniamy
budyniem. Posypujemy
cukrem pudrem, a do środka wstawiamy płomyczek.
