Wykonanie

Ostatnio odkrywam szczególne wartości odżywcze dawno zapomnianych produktów. I tak też było w przypadku niepozornych, czerwonych kuleczek-
żurawiny.Ten
maleńki owoc kryje w sobie wiele witamin i minerałów, które są w stanie wspomóc nasze zdrowie i urodę.Nie
będę zanudzać i wymieniać wszystkich właściwości, napomknę jedynie, że
jagody żurawiny zawierają sopro witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu) i
cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Idzie zima(!)
Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także właściwości odchudzające. Poprawia skuteczność odchudzania dzięki temu, że zawiera substancje biorące udział w usuwaniu toksyn z organizmu.W swietle tych mądrych wywodów, może warto wkomponować
żurawinę w codzienne menu. Można zacząć od małej przekąski w postaci
suszonej żurawiny, może warto zamiast
herbaty czy
kawy napić się soku z
żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z
konfiturą z
żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z
żurawiną)Moją przygodę z
żurawiną zaczęłam od deseru. Zapraszam na
salami z
białej czekolady z
żurawina, zrobione na specjalne życzenie mojej młodszej córki i mężusia…. Jak na
białą czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek….

Składniki:250 g kruchych
ciasteczek120 g
suszonych owoców żurawiny40 g
cukru( można pominąć)120 g
masła1
jajo4 łyżki rumu/
wódki200 g
białej czekoladyszczypta
waniliW kąpieli
wodnej rozpuszczamy
białą czekoladę, studzimy. Od czasu do czasu należy zamieszać , aby
czekolada nie stężała.
Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka
salami), mieszamy z
owocami żurawiny. Miękkie
masło miksujemy z
cukrem, dodajemy
jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną
czekoladę,
wanilię i
rum. Do naczynia z
herbatnikami dodajemy masę
czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt
salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie
salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową, całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą.Przed podaniem obsypujemy
cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe
salami. Kroimy w grube plastry.