ßßß Cookit - przepis na Salami z białej czekolady z żurawiną

Salami z białej czekolady z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Ostatnio odkrywam szczególne wartości odżywcze dawno zapomnianych produktów. I tak też było w przypadku niepozornych, czerwonych kuleczek-żurawiny.
Ten maleńki owoc kryje w sobie wiele witamin i minerałów, które są w stanie wspomóc nasze zdrowie i urodę.
Nie będę zanudzać i wymieniać wszystkich właściwości, napomknę jedynie, że jagody żurawiny zawierają sopro witaminy A i C, oraz z grupy B. Poza tym są bogate w kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas ascorbinowy (wróg szkorbutu) i cytrynowy, które mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające siły odpornościowe organizmu. Idzie zima(!)
Żurawina obok właściwości leczniczych, ma także właściwości odchudzające. Poprawia skuteczność odchudzania dzięki temu, że zawiera substancje biorące udział w usuwaniu toksyn z organizmu.
W swietle tych mądrych wywodów, może warto wkomponować żurawinę w codzienne menu. Można zacząć od małej przekąski w postaci suszonej żurawiny, może warto zamiast herbaty czy kawy napić się soku z żurawiny, na obiad wyczarować proste danie z konfiturą z żurawiny, a na deser podać coś pysznego … też z żurawiną)
Moją przygodę z żurawiną zaczęłam od deseru. Zapraszam na salami z białej czekolady z żurawina, zrobione na specjalne życzenie mojej młodszej córki i mężusia…. Jak na białą czekoladę przystało deser jest dość słodki; mnie udało się spróbowac jeden talarek….
Składniki:
250 g kruchych ciasteczek
120 g suszonych owoców żurawiny
40 g cukru( można pominąć)
120 g masła
1 jajo
4 łyżki rumu/ wódki
200 g białej czekolady
szczypta wanili
W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę, studzimy. Od czasu do czasu należy zamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię aluminiową, nadajemy jej kształt salami, dobrze zawijamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc; w tym czasie salami dobrze stwardnieje. Ja miałam problemy z rwącą się folią alumioniową, całość zawinęłam więc dodatkowo w folię spożywczą.
Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, tak aby przypominało prawdziwe salami. Kroimy w grube plastry.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2013/11/salami-z-biaej-czekolady-z-zurawina.html