ßßß Cookit - przepis na Bitki schabowe z ananasem

Bitki schabowe z ananasem

nazwa

Wykonanie

Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do lodów, musów, konfitur czy ciast.
Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza.
Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł w mojej kuchni)
Składniki na 2 osoby:
4 bitki wieprzowe od schabu bez kości
8 plasterków świeżego ananasa, grubości 1 cm
1 łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia
1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro)
1 łyżka octu balsamicznego
mąka do obtoczenia mięsa
sól, pieprz, tłuszcz do smażenia
Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać bitki i posypujemy je posiekanymi ziołami. Bitki solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Smażymy na chrupko na patelni około 4 minuty z każdej strony. Usmażone bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym ananasem i posypujemy ziołami.
W miseczce miaszamy białe wino, ocet balsamiczny i “sosik” z mięska z lekka podlany wodą, zalewamy bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.
*Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, wyglądem przypomina szyszkę zwieńczoną palmową koroną. W rzeczywistości składa się z wielu połączonych ze sobą owoców, które z kolei łączą się z twardym środkiem, czyli sercem ananasa.
Ananas powszechie uważany jest za sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami. Oczywiście najlepsze są świeże owoce. Duży plaster ananasa zawiera prawie połowę zalecanej dziennej dawki Witaminy C, a także witaminy A, B, PP oraz wapń i bromelinę - enzym rozkładający białko i ułatwiający trawienie.
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2014/01/bitki-schabowe-z-ananasem.html