Wykonanie
Ananas jest wyśmienity al naturale (na surowo), jest równie pyszny jako uzupełnienie deserów- godny wypróbowania jako skarmelizowany dodatek do
lodów, musów,
konfitur czy ciast.Na własnej skórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki
owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny
ryż,
mięso,
ryby czy
owoce morza.Na niedzielny obiad zrobiłam
bitki schabowe ze świeżym
ananasem,
ziołami i
octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego
ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie gościł w mojej kuchni)
Składniki na 2 osoby:4
bitki wieprzowe od
schabu bez kości8 plasterków świeżego
ananasa, grubości 1 cm1 łyżka
ziół:
pietruszka,
rozmaryn,
szałwia1/3 szklanki
białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro)1 łyżka
octu balsamicznegomąka do obtoczenia
mięsasól,
pieprz, tłuszcz do smażeniaPlastry
ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać
bitki i posypujemy je posiekanymi
ziołami.
Bitki solimy,
pieprzymy, obtaczamy w
mące z każdej strony. Smażymy na chrupko na patelni około 4 minuty z każdej strony. Usmażone
bitki układamy na ananasie w naczyniu, przykrywamy pozostałym
ananasem i posypujemy
ziołami.W miseczce miaszamy
białe wino,
ocet balsamiczny i “sosik” z
mięska z lekka podlany
wodą, zalewamy
bitki. Wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 10/15 min.
*
Ananas pochodzi z Ameryki Południowej, wyglądem przypomina szyszkę zwieńczoną
palmową koroną. W rzeczywistości składa się z wielu połączonych ze sobą
owoców, które z kolei łączą się z twardym środkiem, czyli
sercem ananasa.
Ananas powszechie uważany jest za sprzymierzeńca w walce ze zbędnymi kilogramami. Oczywiście najlepsze są świeże
owoce. Duży plaster
ananasa zawiera prawie połowę zalecanej dziennej
dawki Witaminy C, a także witaminy A, B, PP oraz wapń i bromelinę - enzym rozkładający
białko i ułatwiający trawienie.