Wykonanie
Połączenie jak najbardziej
trafne, lecz z pewnością nie dla każdego. Trzeba po prostu lubić
owocowo-
mięsne kombinacje. Eksperymentowanie z tym daniem nie jest trudne, nie wymaga żadnych szczególnie wyszukanych, czy też trudno dostępnych składników. Dlatego polecam szczególnie teraz, kiedy
pomarańcze są tak tanie!Przepis pochodzi ze strony
polki.pl, a danie uznałabym za bardzo smaczne, gdybym nie użyła tylu
goździków, ile było podane, tj.4-5. Według mnie wystarczyłby jeden lub dwa i całość byłaby znacznie delikatniejsza.Potrzebne nam dzisiaj składniki to :4 ładne
schabowe (nie za cienkie)½ szklanki soku z
pomarańczy (czyli w zależności od ich wielkości, jakieś 1,5-2 sztuki)2
pomarańcze1/3 szklanki
białego wina półwytrawnegookoło 4-5
goździków (a w zasadzie to lepiej 2 dla tych, co nie przepadają za ich intensywnym aromatem)około 4-5 łyżek oleju/oliwy do smażeniaodrobina
mąki kukurydzianej do panierowania
sól i
pieprz do smaku (
pieprz najlepiej świeżo mielony)
Krok 1:Myjemy kotlety
schabowe. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem, solimy i pierzymy do smaku z obu stron. Odstawiamy.Krok 2 :Wyciskamy sok z
pomarańczy – dobre ½ szklanki. Kolejną
pomarańczę bardzo dokładnie myjemy i obieramy. Jej skórkę kroimy cieniutkie paseczki. Z kolejnej wykorzystujemy miąższ – wycinamy „fileciki”.
Krok 3 :Kotlety panierujemy w
mące kukurydzianej i obsmażamy na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Jeżeli masz bardzo dużą patelnię, wszystkie kolejne czynności możesz wykonywać na niej. Jeżeli nie, to obsmażone kotlety przełóż do niezbyt dużego garnka.Krok 4 :Do kotletów wlewamy sok z
pomarańczy i
wino oraz dorzucamy
goździki i skórkę z
pomarańczy. Całość dusimy pod przykryciem przez około 15-20 minut. Następnie dokładamy
pomarańczowe „fileciki”, czyli miąższ i dusimy na małym ogniu jeszcze przez dodatkowe 10-15 minut.Gotowe
reklama