Wykonanie

W sezonie
dyniowym i ja nie mogłam oprzeć się
dyniowym wypiekom. Popełniłam więc
orzechowo-
dyniową krajankę z
serem od Doroty (przepis troszkę zmieniłam).
Powiem sczerze, że ta
dynia w wydaniu sernikowym nie za bardzo przypadła mi do gustu, w przeciwieństwie do
męża i córki, którym bardzo smakowała.Już chyba bardziej lubię
dynię w wydaniu babkowym, a najbardziej to chyba lubię
dynię na słono…Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na
orzechowo-
serowo-
dyniową krajankę)

Składniki na ciasto:1/2 szklanki
mąki pszennej½ szklanki
mąki krupczatki1/2 szklanki jasnego
brązowego cukru115 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałkiszczypta
soli1 szklanka
orzechów włoskich (drobno posiekanych)3/4 szklanki
płatków owsianych, u mnie mieszanka
muesliW misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie okrągła 22 cm)( dno formy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.W międzyczasie przygotowujemy masę
serowo -
dyniową.Składniki na masę
serowo -
dyniową:250
serka ( u mnie
ricotta)3/4 szklanki puree z dyni- (ugotowanej wcześniej na parze, lub w garnku u grubym dnie)1/2 szklanki
cukru1
jajko1½ łyżeczki
cynamonu1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej
skorki pomarańczowej1 łyżka
mąki ryżowejSkładniki powinny być w temperaturze pokojowej.Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić.Na wierzch:1 szklanka gęstej kwaśnej
śmietany2 łyżki
cukrukilka kropel ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy.Zimne ciasto posypujemy upieczonymi okruszkami.Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny.Smacznego :-)

