ßßß Cookit - przepis na Orzechowo-dyniowa krajanka

Orzechowo-dyniowa krajanka

nazwa

Wykonanie

W sezonie dyniowym i ja nie mogłam oprzeć się dyniowym wypiekom. Popełniłam więc orzechowo-dyniową krajankę z serem od Doroty (przepis troszkę zmieniłam).
Powiem sczerze, że ta dynia w wydaniu sernikowym nie za bardzo przypadła mi do gustu, w przeciwieństwie do męża i córki, którym bardzo smakowała.
Już chyba bardziej lubię dynię w wydaniu babkowym, a najbardziej to chyba lubię dynię na słono…
Mimo to, zapraszam wszystkich fanów dyni na orzechowo-serowo-dyniową krajankę)
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
115 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
szczypta soli
1 szklanka orzechów włoskich (drobno posiekanych)
3/4 szklanki płatków owsianych, u mnie mieszanka muesli
W misce kruszymy na kruszanke wszystkie składniki. 1 szklankę powstałych okruszków odkładamy. Resztą okruszków wylepiamy dno formy ( u mnie okrągła 22 cm)( dno formy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Podpiekamy na lekko rumiany kolor, przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Odłożone okruszki rozsypujemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w tej samej temperaturze do lekkiego zrumienienia, mieszając od czasu do czasu, około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy masę serowo - dyniową.
Składniki na masę serowo - dyniową:
250 serka ( u mnie ricotta)
3/4 szklanki puree z dyni- (ugotowanej wcześniej na parze, lub w garnku u grubym dnie)
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1½ łyżeczki cynamonu
1 łyżka drobno pokrojonej kandyzowanej skorki pomarańczowej
1 łyżka mąki ryżowej
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Wylewamy na ciepły spód. Pieczemy około 20/25 minut, aż masa się zetnie na środku a brzegi zaczną się lekko unosić.
Na wierzch:
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki mieszamy i rozprowadzamy po gorącym cieście. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy dodatkowe 5 minut. Ciasto studzimy.
Zimne ciasto posypujemy upieczonymi okruszkami.
Chłodzimy w lodówce przez minimum 4 godziny.
Smacznego :-)
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/10/orzechowo-dyniowa-krajanka.html