Wykonanie

Ciast z
jabłkami jest bez liku. Każda nacja, ba region, ma swoje ulubione, charakterystyczne tak pod względem składników, formy jak i smaku. Polacy rozkoszują się w jabłecznikach, Amerykanie mają swoje apple pie, Austriacy apfel strudel, a Włosi
torta di
mele: puszyste, ucierane ciasto z kawałkami
jabłek, tak w środku jak na wierzchu. Przy czym, te na wierzchu obowiązkowo krojone są w cieńkie plasterki i ułożone w formie promieni
słonecznych.Zapraszam na rustykalne ciasto z
jabłkami, wilgotne i bardzo aromatyczne. Dekorujac wierzch plasterkami
jabłek, możecie układać „jak popadnie” i nikt sie nie przyczepi, przecież ma byc rustykalnie.

Robi sie je szybko, więc jeśli znajomi właśnie zadzwonli, że są w okolicy i wpadną, to polecam jako ciasto awaryjne) Wybornie smakuje jeszcze ciepłe, choc na drugi dzień też sie obroni, szczególnie gdy aromaty się wymieszają, a
jabłka oddadzą swoją wilgotność.Do ciasta możecie dodać, to co akurat macie w domu:
mąkę pszenną wymieszać ze zmielonymi
migdałami lub
orzechami,
cukier kryształ zastapić brązowym, dodać
rodzynki, czy pokruszone
ciasteczka ameretto. Opcji jest bez liku.

Składniki na tortownicę 24 cm:200 g
mąki pszennej100 g zmielonych
orzechów laskowych170 g
brązowego cukru150 g stopionego
masła4
jajka1 ½ łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka starta z
cytryny i sok z ½
cytryny4
jabłka½ kieliszka
rumu ( zapomniałam)ziarenka z połowy
laski waniliiCytrynę( najlepiej ekologiczną) dobrze myjemy, ścieramy całą skórkę, odkładamy na talerzyk. Z połowy
cytryny wyciskamy sok, filtrujemy przez sitko.Myjemy i obieramy dwa
jabłka, kroimy w małą kostkę, zalewamy
sokiem z cytryny i posypujemy jedną łyżką
brązowego cukru.
Mąkę przesiewamy z proszkiem.
Masło rozpuszczamy w rondelku.
Białka oddzielamy od
żółtek. W misce mikserem ubijamy
białka, stopniowo dodając po łyżce
cukru. Gdy
białka będą doskonale ubite, dodajemy po jednym
żółtku. Zmniejszamy obroty miksera, wlewamy stopione
masło, stopniowo dodajemy
mąkę z proszkiem i zmielone
orzechy. Na końcu dodajemy
rum,
skórkę z cytryny, ziarenka
wanilii, oraz kawałki
jabłek. Delikatnie mieszamy.

Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem i posypujemy
mąką. Wykładamy na nią ciasto. Pozostałe
jabłka cieńko kroimy w plasterki( wraz ze skórką). Układamy na cieście e formie pierścienia. Wierzch posypujemy łyżką
brązowego cukru. Pieczemy w 180 stopniach od 45 do 60 minut – w zależności od piekarnika. Ciasto jest gotowe, gdy wetknięty w nie patyczek będzie su chy.Przepis zaczerpnięty z zeszytu “Dolci si
fanno così”.