Wykonanie

Pyszna, w smaku przypominająca
biszkoptowe brownie(?), z wyczuwalnymi
orzechami, wilgotna i puszysta! Sycąca, ale i tak siegasz po następny kawałek! Taką babkę lubię!Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW.SKŁADNIKI:120g
miękkiej margaryny /masła150g Nutelli5
jajek (osobno
żółtka i
białka)150g drobnego
cukru200 g
mąki pszennej200 g zmielonych
orzechów laskowych1 łyżka
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
mlekaOdzielamy
białka od
żółtek.
Margarynę /masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
cukier( 100 g). Gdy składniki dobrze się połączą, po łyżce dodajemy nutellę i kolejno po jednym
żółtku. Po dodaniu każdego
żółtka, całość dokładnie miksujemy.W drugim naczyniu mieszamy przesianą
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Dodajemy
orzechy i
mleko. Miksujemy szybko, do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając resztę
cukru(50 g). Delikatnie łączymy z przygotowaną wcześniej masą.Masę przelewamy do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą formy z kominkiem o średnicy 24 cm.Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° i pieczemy ok 50 min, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Studzimy i polewamy
polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:· 100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej· 50 g
margaryny /masla
Masło roztapiamy w garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną
czekoladę i mieszamy do jej roztopienia.