Wykonanie

Moja lodówka pełna jest wszelakich
sosów, jest
sos sojowy,
majonez,
ketchup,
musztarda,
chrzan .... niektóre sama przygotowuję, inne kupuję. Jednego mi brakuje, to chutney. Nic więc
dziwnego, że wraz z wysypem
sliwek naszła mnie ochota na domowe chutney. Podstawowymi składnikami tego indyjskiego sosu, nadającymi mu swoisty smak są:
goździki,
cukier i
ocet. Do tej bazy dodaje się sezonowe warzywa lub
owoce. To właśnie te ostatnie decudują o jego słodko-kwaśnym smaku, dzięki któremu, idealnie komponuje się z
ryżem, mięsiwem czy
serami.Dziś proponuję wersję słodką ze
śliwkami i
czerwoną cebulą Tropea.

Składniki na 5 słoiczków 0,25ml:1000 g
śliwek300 g
czerwonej cebuli Tropea150 g
rodzynek90-100 ml czerwonego
wytrawnego wina40 ml
octu balsamicznego100 g
miodu50 g
cukru brązowego1/2 łyżeczki
cynamonu w proszku1/4 łyżeczki suszonej
skórki pomarańczowej ( w proszku)3 całe
goździki1 ziarenko
anyżu gwiazdkowegoŚliwki myjemy, suszymy, pestkujemy i kroimy na 4 mniejsze części.
Cebulę drobno szatkujemy,
rodzynki moczymy w letnej wodzie. Następine wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i smażymy na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje (ok 1,5 h), pamiętamy o mieszaniu. Przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Ja, po raz pierwszy, pasteryzowałam w nagrzanym do 140°C piekarniku przez około 25 min. Na razie wszystkie się zamknęły))
