Wykonanie

Te mini tarty
mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na
oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego
oleju.Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z
jajek,
śmietany i
sera.Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie.Polecam!Składniki na kruchy spód:100 g
mąki pszennej100 g
mąki krupczatki6 łyżek
oleju rzepakowego5 łyżek lodowatej
wody1 łyżka świeżych listków
tymianku zwykłego lub
cytrynowegosól

Składniki na farsz:3 średnie
cukinie,3 średnie
marchewki,200ml kwaśnej
śmietany50g
sera edamskiego1
jajko,1 łyżeczka listków
tymiankusól,
pieprz,
czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę
wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki (10 cm) i odcinamy brzegi z 0,5 cm zapasem. Foremki wykładamy
ciastem i odcinamy ewentualne wystające brzegi. Wstawiamy do lodówki.
Cukinie i
marchewki myjemy,
marchewkę obieramy.
Cukinię kroimy wzdłuż na cieńkie pasy. Tak samo postępujemy z
marchewką. Pasy
marchewki przez 5 minut blanszujemy, wyjmujemy z wrzątku, osuszamy i studzimy.Wyjmujemy foremki z
ciastem z lodówki. Na
ciescie układamy w okrąg paski
cukini i
marchewki.
Śmietanę mieszamy z
jajkiem,
startym serem,
tymiankiem,
solą,
pieprzem i
czosnkiem ( do smaku). Masą zalewamy tarty. Staramy się aby
śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw.Tarty pieczemy przez ok. 35 minut w 190°C.Smakują pysznie na ciepło i na zimno.
