Wykonanie

Jesienne
dynie są dla mnie najpyszniejsze: kuszą intensywnym aromatem i subtelnie drażnią kolorem. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystać je w kuchni w każdy z możliwych sopsobów, od przystawki po deser!Oczywiście
dynia dyni nie równa. Odmian jest sporo, więc należy wybrać taką, która najlepiej odpowie naszym przygotowaniom. Do dzisiejszej brioszki użyłam purèe z dyni o słodkim smaku, oraz twardym i suchym miąższu, która po upieczeniu ma konsystencję ugotowanego
ziemniaka.Brioszka udała sie pysznie! Mięciutka, wilgotna i sprężysta ( to dzięki dodaniu
mąki manitoba), na drugi dzień smakowała tak samo jak po upieczeniu! Idealna na śniadanie z domowym
dżemem, czy popołudniową przekaskę.

Składniki na dwie keksówki:380 g
mąki pszennej380 g
maki manitoba200 g purèe z dyni*20 g świeżych
drożdży100 ml letniego
mleka2
jajka100 g miekkiego
masła80 gr
cukruOtarta
skórka z cytrynydodatkowo:
żółtko i łyżka
mleka do posmarowania ciasta przed pieczeniemPrzygotowujemy zaczyn z
drożdży.
Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego
mleka, łyżeczką
cukru, łyżką
mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy wyrośnięty zaczyn, obie
mąki,
jajka, pozostały
cukier,
mleko i
skórkę z cytryny- wyrabiamy ciasto( łyżką/ręką lub mikserem z hakiem). Do dobrze wyrobionego ciasta dodajemy miekkie
masło i ponownie wyrabiamy przez około 5 minut. Następnie dodajemy ciepłe purèe z dyni i znowu dobrze wyrabiamy.Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące do rąk.Umieszczamy je w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 ½ h. Wyrośniete ciasto wykładamy na obsypany
mąką blat. W celu odgazowania ciasta, składamy je dwa
razy na tzw kopertę. Nadajemy mu formę prostokąta. Prawy bok prostokąta zakładamy do środka, następnie lewy bok zakładamy na prawy. Tak samo postępujemy z dolnym i górnym
bokiem. Ciasto lekko rozpłaszczamy. Całe składanie powtarzamy raz jeszcze. Ciasto dzielimy na pół. Każdą połowkę ciasta kroimy na 8 kawałków o takiej samej wielkości/wadze. Formujemy z nich kulki. Dwie keksówki o wymiarach 30 x11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie każdej keksówki umieszczamy 8 kulek ciasta. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy da napuszenia ( ok 45 min). W miseczce roztrzepujemy
żółtko z łyżką letniego
mleka, delikatnie smarujemy wierzch ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 ° piekarnika i pieczemy 35 minut.

Jak uzyskać purèe z dyni?Najlepszym sposobem jest ugotowanie dyni na parze, w mikrofalówce, lub upieczenie w piekarniku. Wystarczy pokroić
dynię na mniejsze cześci, usunąć pestki, włókna i taką nieobraną
dynię ugotować na parze, czy w odpowiednim naczyniu w mikrofalówce.
Dynię w piekarniku można piec na dwa sposoby: oczyszczone kawałki dyni położyć na blasze i piec w temp. 200° aż będzie miekka( sprawdzić widelcem), lub do brytfanki w której będziemy piec
dynię wlać 3 mm
wody, położyc na dno pokrojoną
dynię i przykryć szczelnie folią aluminiową. Piec jak wyżej. Następnie wystarczy tylko łyżka oddzielić miąższ od skórki, przepuścić go przez praskę do
ziemniaków czy warzyw, lub zmiksować na gładkie purèe blenderem.