ßßß
Co otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem.Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę.
Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i ugotuję go pól na pól z mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe).Mrożone leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki..Ale mi się stęskniło za latem... eh...
Oto pochwala prostoty czyli:Składniki na blaszkę 30x20 cmCiasto:150 g mąki pszennej,100 gr mąki krupczatki150 g masła lub margaryny Kasia70 g cukru pudru2 żółtka1 cukier waniliowy1 łyżeczka proszku do pieczeniaNadzienie:2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy700 ml mleka4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru400 g owoców leśnychKruszonka:100 gr mąki50 gr mąki krupczatki100 gr wiórków kokosowych80 g cukru130 g masła lub Kasiwymieszać i pokruszyć wszystkie składniki kruszonki
Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Podpiekamy spód ciasta 20 min w 200°C. Na podpieczone ciasto nakładamy wcześniej ugotowany i lekko przestudzony budyń, a na wierzch wysypujemy owoce( u mnie mrożone owoce prosto z zamrażarki), a na nie skubiemy kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 min 180 °C. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest wyjątkowo kruche nawet na drugi dzień. Smacznego!!Tym super smacznym ciastem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Kokosowe szaleństwo” .