ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką

Kruche ciasto z owocami i kokosową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Co otworzyłam szafkę w kuchni to zerkała na mnie torebeczka z wiórkami kokosowymi. Trzeba coś z nich zrobić... Po weryfikacji potrzebnych składników i zawartości mojej spiżarni padło na kruche ciasto z owocami i budyniem.
Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu Mamy i wzbogaciłam pomysłem Liski na cudowną kokosową kruszonkę.
Ciasto z budyniem śmietankowym wyszło pyszne, ale następnym razem wykorzystam sugestię Liski i ugotuję go pól na pól z mlekiem kokosowym( 300 ml zwykle + 400 ml kokosowe).
Mrożone leśne owoce przypomniały mi o lecie, jagody wprost rozpływały się w ustach, a porzeczki przełamywały słodycz kruszonki..
Ale mi się stęskniło za latem... eh...
Oto pochwala prostoty czyli:
Składniki na blaszkę 30x20 cm
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 gr mąki krupczatki
150 g masła lub margaryny Kasia
70 g cukru pudru
2 żółtka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
2 budynie waniliowe na 0,5 lt każdy
700 ml mleka
4 łyżki cukru, jeśli budyń jest bez cukru
400 g owoców leśnych
Kruszonka:
100 gr mąki
50 gr mąki krupczatki
100 gr wiórków kokosowych
80 g cukru
130 g masła lub Kasi
wymieszać i pokruszyć wszystkie składniki kruszonki
Zagniatamy kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na 1 h. Podpiekamy spód ciasta 20 min w 200°C. Na podpieczone ciasto nakładamy wcześniej ugotowany i lekko przestudzony budyń, a na wierzch wysypujemy owoce( u mnie mrożone owoce prosto z zamrażarki), a na nie skubiemy kruszonkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 30 min 180 °C. Posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto jest wyjątkowo kruche nawet na drugi dzień. Smacznego!!
Tym super smacznym ciastem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Kokosowe szaleństwo” .
Źródło:http://miacucina-sofieta.blogspot.com/2012/05/kruche-ciasto-z-owocami-i-kokosowa.html