Wykonanie
Tą zupę gotowałam pierwszy raz. Z pewnością jeszcze kiedyś ją ugotuję, bo jest smakowita i sycąca. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 11/2010. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki :½ średniej główki
kapusty pekińskiej (ok. 250 g )200 g
mięsa mielonego indyczego1
jajko1 - 2 łyżki
kaszy manny1 - 2 łyżki
mąki pszennej100 g
pieczarek1
cebula (ok. 60 g)1 średni ząb
czosnku1 łyżka
oleju2
kostki bulionowe z indykasól,
pieprz do smaku1 łyżeczka
przyprawy do zup typu
maggi ( zastąpiłam świeżym
lubczykiem)3 litry
wodydodatkowo :kilka gałązek
koperkuolej do usmażenia kulek
mięsnychWykonanie :
Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki,
cebulę drobno siekamy. Do
mięsa mielonego dajemy
jajko,
przyprawę maggi,
kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, jedną płaską łyżkę posiekanej
cebuli, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy. Pozostałą
cebulę podsmażamy w rondlu na
oleju i gdy się zeszkli dajemy
pieczarki. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Z masy
mięsnej formujemy nieduże kulki, obtaczamy w
mące i podsmażamy z obu stron na
oleju do lekkiego podrumienienia. Po usmażeniu przekładamy do rondla z
pieczarkami i zalewamy ciepłą
wodą do objętości 3 litrów. Wrzucamy kostki
bulionowe i gotujemy ok. 10 minut. Dajemy poszatkowaną
kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie posypujemy posiekanym
koperkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu.