Wykonanie
Uwielbiam
młodą kapustę w każdej postaci - sezon zaczynam duszoną
kapustą z
koperkiem,
potem zajadam się surówkami i innymi daniami - dzisiaj zapraszam na pyszne gołąbki z
młodej kapusty. Jak najbardziej można je zjeść na obiad będąc na diecie - nie zaprawiałam tu niczym sosu, gołąbki są tak dobre i soczyste że ciężkie sosy są zbędne. Chude
mięso dosmaczyłam
pieczarkami które nawilżają danie od środka i dodają sporo smaku, chociaż nie dominują
kapusty.A na zdjęciach moje ukochane piwonie, pachniało nimi w całym domu przez ponad tydzień, niestety już przekwitły.Składniki:
włoszczyznaokoło 10 dużych liści
młodej kapusty (nigdy nie robię z całej bo gotuję dla 2 osób, więc liście zdejmuję na gołąbki a z reszty robię na przyjład surówkę)0,5 kg
mielonego mięsa indyka15 dag
pieczarek2
jajka1 spora
cebula2
liście laurowełyżka
oleju rzepakowegosól,
pieprz, świeży
koperekZaczynamy od ugotowania
bulionu warzywnego: warzywa z
włoszczyzny obieramy, zalewamy zimną
wodą i gotujemy do miękkości.Liście
kapusty wkładamy do garnka, zalewamy wrzącą
wodą i gotujemy żeby trochę zmiękły - około 5 minut. Odcedzamy i studzimy przelewając je zimną
wodą.
Cebulę kroimy w drobna kostkę i szklimy na
oleju.W misce mieszamy
mięso,
jajka,
cebulę, starte na grubych oczkach
pieczarki. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Z liści ścinamy zgrubienia uważając, żeby nie uszkodzić liścia. Nakładamy porcje farszu i zwijamy gołąbki (w internecie znajdziecie mnóstwo istrukcji jak to się robi, więc nie powielam. TO bardzo proste i każdy sobie poradzi, byle
kapusta odpowiednio zmiękła wcześniej we wrzątku)Dno garnka wykładamy liścmi, które nam zostaną (mi wyszło 8 gołąbków więc na dno garnka poszły 2 duże liście)Na liściach ciasno układamy gołąbki.Zalewamy gołabki gorącym
bulionem, dodajemy
listek laurowy i w razie czego podlewamy
wodą jeśli
bulionu jest za mało i nie przykrywa gołabków.Dusimy pod przykryciem do miękkości
kapusty (
młoda szybko się gotuje, ale zależy jak jest
młoda,
między 20-40 minut trzeba gotować.Na sam koniec możemy dodać
koperek dla aromatu.Smacznego!


