ßßß Cookit - przepis na ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KULKAMI MIĘSNYMI

ZUPA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I KULKAMI MIĘSNYMI

nazwa

Wykonanie

Tą zupę gotowałam pierwszy raz. Z pewnością jeszcze kiedyś ją ugotuję, bo jest smakowita i sycąca. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 11/2010. Trochę zmodyfikowałam.
Składniki :
½ średniej główki kapusty pekińskiej (ok. 250 g )
200 g mięsa mielonego indyczego
1 jajko
1 - 2 łyżki kaszy manny
1 - 2 łyżki mąki pszennej
100 g pieczarek
1 cebula (ok. 60 g)
1 średni ząb czosnku
1 łyżka oleju
2 kostki bulionowe z indyka
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka przyprawy do zup typu maggi ( zastąpiłam świeżym lubczykiem)
3 litry wody
dodatkowo :
kilka gałązek koperku
olej do usmażenia kulek mięsnych
Wykonanie :
Pieczarki kroimy w cieniutkie plasterki, cebulę drobno siekamy. Do mięsa mielonego dajemy jajko, przyprawę maggi, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jedną płaską łyżkę posiekanej cebuli, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy. Pozostałą cebulę podsmażamy w rondlu na oleju i gdy się zeszkli dajemy pieczarki. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Z masy mięsnej formujemy nieduże kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy z obu stron na oleju do lekkiego podrumienienia. Po usmażeniu przekładamy do rondla z pieczarkami i zalewamy ciepłą wodą do objętości 3 litrów. Wrzucamy kostki bulionowe i gotujemy ok. 10 minut. Dajemy poszatkowaną kapustę pekińską i gotujemy jeszcze 6 - 8 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy zaraz po ugotowaniu.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/10/ZUPA-Z-KAPUSTY-PEKINSKIEJ-I-KULKAMI-MIESNYMI.html