ßßß Cookit - przepis na ZUPA OGÓRKOWA

ZUPA OGÓRKOWA

nazwa

Wykonanie

Zupę ogórkową to chyba większość internautów zna i wie jak ugotować.
Umieszczam ją w swoim kuchennym oknie bardziej dla własnej wygody. Tak sobie ostatnio pomyślałam, że jednak warto i takie prozaiczne przepisy zamieszczać.
Jak mnie chwyci, co nie daj Boże, jakaś skleroza to moje internetowe okienko będzie dla mnie takim swoistym kołem ratunkowym.
Składniki :
30 dag ogórków kiszonych
40 dag ziemniaków
kawałek marchwi (8 dag)
1 nieduża cebula (8 dag)
25 dag kości od schabu lub skrzydła indyczego
¼ łyżeczki vegety
¼ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
½ szklanki śmietany wiejskiej lub kremówki
sól, cukier, pieprz do smaku
ok. 4 l wody
ponadto na zaprawę :
2 łyżki mąki
½ szklanki mleka
Wykonanie :
Oczyszczoną i umytą kość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy warzywa, myjemy i rozdrabniamy. Marchew i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Po 30 minutach gotowania się wywaru wrzucamy ziemniaki i marchewkę. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy starte ogórki.
Po godzinnym gotowaniu wrzucamy podpieczoną na ogniu cebulę. Dodajemy ½ łyżki soli. Dalej gotujemy do miękkości ogórków ( moja zupa gotowała się w sumie ok. 2 godzin). Uzupełniamy gorącą wodą objętość zupy do 4 litrów.
Robimy zaprawę z mąki i mleka, zagęszczamy zupę. Zagotowujemy, dajemy vegetę, paprykę, sól, cukier i ew. pieprz do smaku. Zabielamy śmietaną.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/ZUPA-OGORKOWA.html