Wykonanie
Zupę
ogórkową to chyba większość internautów zna i wie jak ugotować.Umieszczam ją w swoim kuchennym oknie bardziej dla własnej wygody. Tak sobie ostatnio pomyślałam, że jednak warto i takie prozaiczne przepisy zamieszczać.Jak mnie chwyci, co nie daj Boże, jakaś skleroza to moje internetowe okienko będzie dla mnie takim swoistym kołem ratunkowym.

Składniki :30 dag
ogórków kiszonych40 dag
ziemniakówkawałek
marchwi (8 dag)1 nieduża
cebula (8 dag)25 dag kości od
schabu lub skrzydła indyczego¼ łyżeczki
vegety¼ łyżeczki
papryki słodkiej w proszku½ szklanki
śmietany wiejskiej lub kremówki
sól,
cukier,
pieprz do smakuok. 4 l
wodyponadto na zaprawę :2 łyżki
mąki½ szklanki
mlekaWykonanie :Oczyszczoną i umytą kość wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy. W tym czasie obieramy warzywa, myjemy i rozdrabniamy.
Marchew i
ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Po 30 minutach gotowania się
wywaru wrzucamy
ziemniaki i
marchewkę. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy starte
ogórki.Po godzinnym gotowaniu wrzucamy podpieczoną na ogniu
cebulę. Dodajemy ½ łyżki
soli. Dalej gotujemy do miękkości
ogórków ( moja zupa gotowała się w
sumie ok. 2 godzin). Uzupełniamy gorącą
wodą objętość zupy do 4 litrów.Robimy zaprawę z
mąki i
mleka, zagęszczamy zupę. Zagotowujemy, dajemy
vegetę,
paprykę,
sól,
cukier i ew.
pieprz do smaku. Zabielamy
śmietaną.