Wykonanie
Zupę tą gotuję głównie wiosną, kiedy pojawia się pierwszy
szczaw. Kolejne
pory roku tzn. lato i jesień obfitują w tak dużą różnorodność warzyw, iż zapominam o tej zupie, aż do następnego sezonu wiosennego.

Składniki :ok. 50 dag młodego szczawiu30 dag
żeberek wieprzowych5-6 łodyżek
szczypiorku (ok. 2 dag)3 łyżki
mąki + ½ szklanki
mleka½ szklanki
śmietany3 litry
wodysól,
cukier do smakuponadto :kilka gałązek
koperkujajka ugotowane na twardoWykonanie :
Żeberka obgotowujemy ok. 45 minut w wodzie, po czym wyjmujemy, oddzielamy od kości, kroimy na małe kawałki i ponownie dajemy do
wywaru.
Szczaw oczyszczamy, płuczemy, siekamy i wrzucamy do gotującego się
wywaru.
Szczypiorek płuczemy, drobno kroimy i wrzucamy do szczawiu. Gotujemy ok. 20 minut. Robimy zaprawę mączną na
mleku i dodajemy do gotującej się zupy.Dodajemy
sól i
cukier do smaku. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Zabielamy
śmietaną. Podajemy z
jajkiem na twardo, drobno posiekanym
koperkiem i
pieczywem razowym pełnoziarnistym.
