ßßß Cookit - przepis na KAPUŚNIACZEK ZE ŚMIETANĄ I ŻÓŁTYM SEREM

KAPUŚNIACZEK ZE ŚMIETANĄ I ŻÓŁTYM SEREM

nazwa

Wykonanie

Smaczna i pożywna zupa z kapustą słodką w roli głównej. Dodatek śmietanki zmiksowanej z żółtkiem i starty żółty ser są tutaj jak najbardziej trafione. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 10/2010.
Składniki :
1 mała główka kapusty białej (ok. 1kg)
5 ziemniaków ( ok. 700g)
1 skrzydło indycze (ok. 400g)
2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
2 szczypty mielonego kminku
½ szklanki słodkiej śmietany 30 %
1 żółtko
2-3 łyżeczki posiekanego koperku
50-100 g żółtego sera
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku
Wykonanie :
Oczyszczone i umyte skrzydło indycze zalewamy 2 litrami wody i gotujemy ok. 40 minut. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy 3 szklankami wywaru ze skrzydła i gotujemy ok. 10 minut. Umytą kapustę szatkujemy, wkładamy do rondla, zalewamy pozostałym wywarem, gotujemy do miękkości. ¹⁄³ ilości kapusty odkładamy, resztę miksujemy. Zmiksowaną kapustę łaczymy z ziemniakami z wywarem, kawałkami ugotowanego mięsa indyczego oddzielonego od kości i odłożoną niezmiksowaną kapustą. Uzupełniamy gorącą wodą do objetości 3 litrów. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, kminkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę miksujemy z żółtkiem. Zupy w tym momencie już nie gotujemy, gdyż żółtko wówczas ścina się i powstają "farfocle". Przed podaniem posypujemy koperkiem i startym żółtym serem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/11/KAPUSNIACZEK-ZE-SMIETANA-I-ZOLTYM-SEREM.html