Wykonanie
Smaczna i pożywna zupa z
kapustą słodką w roli głównej. Dodatek
śmietanki zmiksowanej z
żółtkiem i starty
żółty ser są tutaj jak najbardziej trafione. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 10/2010.

Składniki :1 mała główka
kapusty białej (ok. 1kg)5
ziemniaków ( ok. 700g)1 skrzydło indycze (ok. 400g)2 szczypty świeżo startej
gałki muszkatołowej2 szczypty mielonego
kminku½ szklanki słodkiej
śmietany 30 %1
żółtko2-3 łyżeczki posiekanego
koperku50-100 g
żółtego serasól,
pieprz,
cukier,
sok z cytryny do smakuWykonanie :Oczyszczone i umyte skrzydło indycze zalewamy 2 litrami
wody i gotujemy ok. 40 minut. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę
ziemniaki zalewamy 3 szklankami
wywaru ze skrzydła i gotujemy ok. 10 minut. Umytą
kapustę szatkujemy, wkładamy do rondla, zalewamy pozostałym
wywarem, gotujemy do miękkości. ¹⁄³ ilości
kapusty odkładamy, resztę miksujemy. Zmiksowaną
kapustę łaczymy z
ziemniakami z
wywarem, kawałkami ugotowanego
mięsa indyczego oddzielonego od kości i odłożoną niezmiksowaną
kapustą. Uzupełniamy gorącą
wodą do objetości 3 litrów. Przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, świeżo startą
gałką muszkatołową,
kminkiem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.
Śmietanę miksujemy z
żółtkiem. Zupy w tym momencie już nie gotujemy, gdyż
żółtko wówczas ścina się i powstają "farfocle". Przed podaniem posypujemy
koperkiem i startym
żółtym serem.