Wykonanie
Smaczny chłodnik, który często gości od dłuższego czasu w naszej kuchni.
Pora letnia jest jak najbardziej odpowiednim czasem na jego sporządzanie. Potrawa podobna jest do naszej rodzimej mizerii. Tarator zawiera jednak więcej dodatków. Można dodać również do niego drobno siekane
orzechy.Bardzo smakuje nam z pieczonymi
ziemniakami . Jest to sposób na szybkie, lekkie i smaczne danie obiadowe.Przepis pochodzi z "Mojego gotowania" nr 8/1998.
Składniki :1 litr
zsiadłego mleka,
kefiru lub
jogurtu naturalnego4
ogórki ( ok. 800 g)1 pęczek
koperku2 gałązki
natki pietruszki4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy lub
oleju słonecznikowegosól,
pieprz do smakuWykonanie :
Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w słupki, lekko solimy i odstawiamy na 10 minut.
Koperek i
natkę płuczemy, drobno siekamy.
Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.
Zsiadłe mleko wlewamy do miski, ubijamy trzepaczką. dodajemy
oliwę, cały czas ubijając.Lekko odciśnięte z soku
ogórki,
czosnek,
koperek i
natkę dodajemy do
zsiadłego mleka i mieszamy. Chłodnik przyprawiamy
solą i
pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
W kuchni na wesoło :Jasiu przynosi do domu torbę pełną
jabłek.Mama pyta go:- Skąd masz te jabłka?Na to Jasiu:- Od sąsiada._ A on wie o tym? - pyta mama.- No pewnie, przecież mnie gonił!