Wykonanie
Proste i dość szybkie w wykonaniu warstwowe ciasto
owocowe. Nie jest zbyt słodkie. Spód za sprawą pokaźnej ilości
jabłek pokrojonych w kosteczkę jest wilgotny. Dodatek w cieście zmielonych
orzechów stanowi z
jabłkami ciekawą kompozycję
smakową. Spód pokrywa cienka warstwa kremu budyniowo -
ananasowego i plastry
ananasa z kandyzowanymi wisienkami zatopionymi w
cytrynowej galaretce. Ciasto jest smaczne i szybko się zjada.Przepis pochodzi z "Nowych przepisów Siostry Anastazji" i czasopisma "Ciasta domowe" nr 167.

Składniki ciasta ( na formę o wym. 28x40 cm):2 szklanki
mąki pszennej1½ szklanki
cukru1 szklanka drobno posiekanych
orzechów6 dużych
jabłek (1 - 1,2 kg, u mnie szara reneta )4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejSkładniki kremu budyniowo -
ananasowego :200 g
masła3
żółtka3 łyżki
cukru¼ szklanki
wody1 łyżka
mąki ziemniaczanejsyrop z 1 puszki
ananasówPonadto :osączone
ananasy ( 12 plastrów)2 opakowania
galaretki cytrynowej12 sztuk
wiśni kandyzowanychWykonanie ciasta :
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy szklanką
cukru, mieszamy i odstawiamy.
Białka ubijamy, dodajemy resztę
cukru,
żółtka,
jabłka (z wytworzonym
sokiem) i
mąką wymieszaną z drobno posiekanymi
orzechami,
sodą i
proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy dużą
łopatką lub łyżką i przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm. i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).Wykonanie kremu budyniowo -
ananasowego :
Żółtka miksujemy z
cukrem, dodajemy
wodę, miksujemy, wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, miksujemy, wlewamy do gotującego się na małym ogniu
syropu. Ugotowany
budyń odstawiamy do przestudzenia ( do osiągnięcia temp. pokojowej).
Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami
budyń. Całość dokladnie ucieramy na jednolitą masę.Wykonanie warstw ciasta :
Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarowujemy krem, układamy plastry
ananasa*. W środek każdego
ananasa wkładamy kandyzowaną
wiśnię. Całość zalewamy tężejącą
galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.* Aby plastry
ananasa były na cieście umieszczone symetrycznie (3x4) użyłam dodatkowo jeszcze dwa plastry( w jednej puszce zwykle jest 10 sztuk).



Polecam również :W kuchni na wesoło :- Aniu,
czemu ten
pies tak na mnie patrzy?! - pyta chłopak narzeczoną.- On tak zawsze, jak ktoś je z jego miski.