ßßß
Składniki ciasta ( na formę o wym. 28x40 cm):2 szklanki mąki pszennej1½ szklanki cukru1 szklanka drobno posiekanych orzechów6 dużych jabłek (1 - 1,2 kg, u mnie szara reneta )4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejSkładniki kremu budyniowo - ananasowego :200 g masła3 żółtka3 łyżki cukru¼ szklanki wody1 łyżka mąki ziemniaczanejsyrop z 1 puszki ananasówPonadto :osączone ananasy ( 12 plastrów)2 opakowania galaretki cytrynowej12 sztuk wiśni kandyzowanychWykonanie ciasta :Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, zasypujemy szklanką cukru, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy, dodajemy resztę cukru, żółtka, jabłka (z wytworzonym sokiem) i mąką wymieszaną z drobno posiekanymi orzechami, sodą i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy dużą łopatką lub łyżką i przekładamy do prostokątnej formy o wym. 28x40 cm. i pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone).Wykonanie kremu budyniowo - ananasowego :Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy wodę, miksujemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną, miksujemy, wlewamy do gotującego się na małym ogniu syropu. Ugotowany budyń odstawiamy do przestudzenia ( do osiągnięcia temp. pokojowej). Masło ucieramy do białości. Dodajemy porcjami budyń. Całość dokladnie ucieramy na jednolitą masę.Wykonanie warstw ciasta :Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Na cieście rozsmarowujemy krem, układamy plastry ananasa*. W środek każdego ananasa wkładamy kandyzowaną wiśnię. Całość zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.* Aby plastry ananasa były na cieście umieszczone symetrycznie (3x4) użyłam dodatkowo jeszcze dwa plastry( w jednej puszce zwykle jest 10 sztuk).

Polecam również :W kuchni na wesoło :- Aniu, czemu ten pies tak na mnie patrzy?! - pyta chłopak narzeczoną.- On tak zawsze, jak ktoś je z jego miski.