Wykonanie
Generalnie to ciasto znane jest już od wielu lat. Można je robić z różnymi
owocami.Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE mam dla Was tą słodką propozycję z dodatkiem
wiśni.Ciasto fale dunaju z
wiśniami jest bardzo smaczne, nie za słodkie i efektownie prezentuje się na
stole.
Składniki ciasta (na formę o wym. 28x40cm):6
jajek1½ szklanki
cukru drobnego kryształu2¾ szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
oleju½ szklanki kwaśnej
śmietany2 łyżki
soku z cytrynyszczypta
soli1-2 łyżki
kakao + 1-2 łyżki kwaśnej
śmietanyok. 600 g
wiśni + 1 łyżka
mąki pszennej *Składniki masy budyniowej :½ l
mleka1 szklanka
cukru1
budyń waniliowy lub
śmietankowy bez
cukru na ½ l
mleka1
żółtko1 łyżka
mąki pszennej1 kostka
masła (200 g)Składniki polewy :1 tabliczka
czekolady deserowej (100 g)5 łyżek
mleka2 łyżki wcześniej zrobionej masy budyniowejWykonanie ciasta :
Białka ubjamy ze szczyptą
soli, pod koniec dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z
sokiem cytrynowym i wlewamy cienkim strumieniem do ubitych
białek stale miksując na średnich lub małych obrotach robotem ręcznym. Wlewamy porcjami
olej, a następnie
śmietanę i dalej miksujemy na tych samych obrotach.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, wsypujemy porcjami stale ucierając, nie za długo, tylko do połączenia się składników.Ok. 2/3 ciasta wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Do pozostałej części wsiewamy
kakao, mieszamy, dodajemy
śmietanę mieszamy do połączenia się składników. Delikatnie wykładamy na jasne ciasto. Na wierzchu układamy wcześniej przygotowane, wydrelowane i oprószone
mąką wiśnie.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C ok. 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone i jeżeli tak, to wyłączamy ogrzewanie i trzymamy ciasto 5 - 10 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.*
Wiśnie płuczemy, drylujemy i odkładamy na tacce wyścielonej papierowym ręcznikiem do osiąknięcia z
wody i soku. Tuż przed ułożeniem na cieście delikatnie oprószamy za pomocą sitka
mąką pszenną, aby zapobiec opadaniu na dno.Wykonanie masy budyniowej :
Budyń mieszamy z
mąką pszenną i miksujemy z ½ szklanki
mleka, dajemy 1
żółtko, miksujemy. Pozostałe
mleko gotujemy, rozpuszczamy
cukier, wlewamy zawiesinę budyniową stale mieszając, gotujemy na małym ogniu do utraty surowizny
mąki. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego ostudzenia pod pokrywką.
Masło ucieramy do białości, na puch. Dajemy porcjami przestudzony
budyń i stale mieszamy w jedną stronę pałką lub dużą łyżką (robię to ręcznie, gdyż mam wówczas pewność, że otrzymam jednolity krem, nierozwarstwiony).Ewentualnie odkładamy 2 łyżki masy do wykonania polewy, pozostałą dajemy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto schładzamy w lodówce.Wykonanie polewy :Połamaną na kawałki
czekoladę zalewamy
mlekiem i na bardzo małym ogniu podgrzewamy do jej rozpuszczenia, stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, w dalszym ciągu mieszamy, a gdy nieco przestygnie dodajemy ewentualnie odłożone 2 łyżki masy budyniowej (dodanie do polewy masy budyniowej sprawia, że łatwiej wykonać jest fale). Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, a gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto i wykonujemy esy floresy lub fale za pomocą widelca lub ząbkowanej szpatułki do dekoracji. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Polecam również :