ßßß Cookit - przepis na TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

TORT MALINOWY ŚLIMACZEK

nazwa

Wykonanie

Smaczne, delikatne i tylko na pozór trudne w wykonaniu ciasto. Jedynym większym problemem może być wykonanie roladek, ale jeżeli tą czynność mamy opanowaną, wykonanie tortu jest proste i mogę śmiało powiedzieć, że nawet ku mojemu zaskoczeniu nie jest pracochłonne. Szczególnie polecam na przyjęcia dla dzieci. Będą z pewnością zachwycone, gdy ten malinowy torcik pojawi się przed nimi na stole :)
Przepis pochodzi z czasopisma "Ciasta i desery" nr 4/2011. Trochę zmodyfikowałam dostosowując do własnych upodobań.
Składniki roladek (forma o wym. 36x36 cm):
6 jajek
6 łyżek gorącej wody
180 g cukru
100 g mąki pszennej
ok. 200 g konfitury malinowej (u mnie dżem malinowy)
Składniki kremu :
750 ml śmietany 30%
390 g jogurtu naturalnego
300-400 g malin
100 g cukru drobnego kryształu ( lub wg uznania)
150 g konfitury malinowej (u mnie dżem malinowy)
10 łyżeczek żelatyny
5 łyżek cukru pudru
dodatkowo :
ok. 100g masy marcepanowej (użyłam batonik marcepanowy w polewie czekoladowej, oczywiście dokładnie usuwając polewę)
2-4 łyżki drobno mielonych pistacji
6 słupków migdałowych
Wykonanie roladek :
Żółtka oddzielamy od białek, posypujemy cukrem i dajemy 6 łyżki gorącej wody. Miksujemy na krem. Wsiewamy małymi porcjami mąkę, delikatnie mieszając łyżką.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Całość wykładamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię za pomocą szpatułki.
Pieczemy ok. 18 minut w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika. Zaraz po upieczeniu przekładamy na delikatnie posypaną cukrem pudrem ściereczką.
Powierzchnię ciasta również delikatnie posypujemy cukrem pudrem i wraz ze ściereczką rolujemy ciasto. Odkładamy do przestudzenia.
Ciasto rozwijamy ze ściereczki, nakładamy na jego całą powierzchnię cienką warstwę konfitury malinowej (u mnie dżem malinowy) i rolujemy je, delikatnie naciskając dłońmi na jego powierzchnię. Roladę okręcamy ściśle (ale z wyczuciem) folią aluminiową, delikatnie "prasujemy" dłońmi i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Kroimy na wąskie 1 cm krążki tuż przed przygotowaniem kremu. Układamy na dnie i bokach tortownicy wyścielonej folią aluminiową ( 3 sztuki odkładamy na wykonanie ślimaczków).
Wykonanie kremu :
Maliny przecieramy przez sitko, dodajemy 100 g cukru kryształu i mieszamy do jego rozpuszczenia się ( możemy zagotować, ale nie jest to konieczne).
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier puder, mieszając delikatnie łyżką. Jogurt miksujemy z konfiturą malinową (dżemem malinowym) i małymi porcjami, mieszając delikatnie łyżką dodajemy do ubitej śmietany. Małymi porcjami wlewamy przecier malinowy i dalej mieszamy łyżką.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku i mieszamy. Gdyby się nie rozpuściła lekko podgrzewamy, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia. Jeszcze ciepłą wlewamy cienkim strumyczkiem do kremu, stale mieszając. Umieszczamy w lodówce, by lekko zatężał, ale nie na długo, tak aby można było go rozprowadzić na roladkach.
Wykonanie tortu :
Wylewamy krem do wcześniej przygotowanej tortownicy obłożonej roladkami (roladki powinny ściśle przylegać do boku tortownicy) i wyrównujemy szpatułką powierzchnię. Wkładamy do lodówki do zatężenia masy, najlepiej na noc.
Przed podaniem tort dekorujemy. Z masy marcepanowej formujemy tułowia 3 ślimaczków, czułki robimy z migdałowych paseczków (zrobiłam z marcepanu). Plecy ślimaczków smarujemy dżemem i nakładamy na nie odłożone roladki ( można wzmocnić drewnianymi wykałaczkami, ale dla małych dzieci ze wzgledu na ich bezpieczeństwo, raczej nie polecam). Powierzchnię tortu posypujemy drobno mielonymi pistacjami.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/09/TORT-MALINOWY-SLIMACZEK.html