Wykonanie
Smaczna propozycja
śniadaniowa. Szybkie wykonanie, apetyczny wygląd to dodatkowe atuty tego jedzonka, które skuszą niejednego niejadka. Szczególnie polecam teraz, letnią
porą, gdy mamy w zasięgu coraz większy wybór sezonowych, rodzimych
owoców.

Składniki na ciasto naleśnikowe ( na 3 porcje):3
jajka13 dag
mąki pszennej½ łyżeczki
soli2 łyżki
cukru½ szklanki
mleka¹ ⁄ ³ szklanki
wodySkładniki na nadzienie :ok. 200g
serka waniliowegook. 150 g
malinPolewa jagodowa :¾ szklanki
czarnych jagódcukier do smakudodatkowo :listki
melisy do ozdoby
olej do smażenia

Wykonanie polewy jagodowej :Opłukane i osiąknięte z
wody jagody mieszamy z
cukrem. ¼ ilości
jagód miksujemy i zalewamy nimi pozostałe
jagody.Wykonanie naleśników :Do naczynia o pojemności ok. ¾ l wbijamy
jajka, dajemy
cukier,
sól,
mąkę pszenną i miksujemy. Wlewamy kolejno
mleko,
wodę i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Na niewielkiej ilości
oleju na małej patelni ( średnica 16 cm) wlewamy porcjami ciasto tylko tyle , aby pokryć dno. Smażymy na złoty kolor z obu stron.Każdy naleśnik smarujemy
serkiem i składamy dwukrotnie na pół. Układamy na talerzu po 4 naleśniki. Po brzegach wtykamy
maliny. a wierzch polewamy
jagodami. Ozdabiamy listkami
melisy.