Wykonanie
Szukając przepisu na sernik natknęłam się na bardzo ciekawy przepis. Zainteresowało mnie jego wykonanie. Ciasto i
ser pieczone są oddzielnie i dopiero po upieczeniu połączone ze sobą za pomocą pysznego
kremu czekoladowo-
rumowego z dodatkiem
rodzynek. Warstwa kremu nie jest gruba, jak w sam raz. Sernik jest bardzo smaczny i efektownie prezentuje się na
stole. Przepis pochodzi z miesięcznika Babeczka nr 1/2007. Trochę zmodyfikowałam.

Składniki ciasta (forma o wym. 28x40cm):2¼ szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru1 kostka
masła (200 g)6
jajek6 płaskich łyżek
kakao3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia¹⁄³ szklanki
mlekaSkładniki masy serowej :1 kg białego
półtłustego sera1 szklanka
cukru¾ szklanki
oleju6
jajek1 opakowanie budyniu
śmietankowego bez
cukru (40g )1 łyżeczka
proszku do pieczenia1-2 łyżeczki
aromatu śmietankowego250g
masła²⁄³ szklanki
cukru2
jajka3 łyżki
kakao50- 70 ml
rumu100g
rodzynekSkładniki
polewy czekoladowej :2 tabliczki
gorzkiej czekolady (2x100g)4 łyżki
mlekaWykonanie ciasta :
Masło ucieramy mikserem do białości. Dodajemy porcjami
cukier i wbijamy po 1
jajku stale miksując.Gdy składniki połączą się, stopniowo dodajemy
mąkę wymieszaną z
kakao i
proszkiem do pieczenia. Wlewamy strumieniem
mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180°C ok. 45 minut.Po ostudzeniu wykładamy na deseczkę i przekrawamy wzdłuż na dwie części (piękę dzień wcześniej, a przekrawam tuż przed przełożeniem ciasta).Wykonanie masy serowej :
Ser przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości.Nie przerywając ucierania dodajemy porcjami
zmielony ser,
budyń zmieszany z
proszkiem do pieczenia,
aromat śmietankowy, a następnie cienkim strumieniem
olej.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie porcjami łączymy z masą
serową. Przekładamy do formy o tych samych wymiarach co na ciasto i pieczemy w temp. 180°C ok. 50 minut.
Rodzynki przepłukujemy wrzątkiem i osączamy na sitku.
Jajka ubijamy z
cukrem w kąpieli
wodnej. Gdy kryształki
cukru rozpuszczą się, a masa jajeczna utraci smak surowizny i stanie się puszysta i gęsta, wyjmujemy naczynie z kąpieli
wodnej i ubijamy do chwili ostygnięcia.
Masło ucieramy mikserem "na puch" i dodajemy porcjami masę jajeczną, a następnie
rum i
kakao. Miksujemy do połączenia się składników. Do utartej masy dajemy
rodzynki i całość lekko mieszamy.Przekładanie ciasta :Spód ciasta smarujemy połową
kremu czekoladowo-
rumowego. Na to wykładamy sernik*, który smarujemy pozostałym kremem. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta i lekko ją dociskamy. Na wierzch ciasta dajemy
polewę czekoladową.Wykonanie
polewy czekoladowej :
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w gorącej kąpieli z dodatkiem 4 łyżek
mleka. Wyjmujemy z kąpieli i mieszamy do chwili schłodzenia i zagęstnienia polewy.* Obawiając się, że sernik podczas przekładania na warstwę kremu przełamie mi się, wykonałam te czynności nieco odwrotnie. Umieściłam sernik wraz z papierem, na którym się piekł, na deseczce. Posmarowałam połową kremu i dałam na to jedną część ciasta. Przykryłam formą, w której piekł się sernik i zręcznym ruchem odwóciłam całość o 180°C. W taki sposób na dnie formy znalazło się ciasto, a na wierzchu sernik.



Polecam również :