Wykonanie
            Przeglądając jakiś czas temu kulinarne zapiski mojej Mamy znalazłam na to ciasto przepis, które przed laty często 
jadłam, a które jakoś tak poszło w zapomnienie.Placek amerykański, to 
kakaowe ciasto z 
jabłkami. Znane jest również pod nazwą ciasto 
salceson lub wiewiórka ( z dodatkiem rozdrobnionych 
orzechów).Placek amerykański to pyszne, wilgotne, bardzo puszyste ciasto, które jest bardzo łatwe do wykonania, szybko się robi i zawsze się udaje. Polecam !

Składniki (na formę o wym. 28x40cm):5 
jajek1½ szklanki 
cukru2½ szklanki 
mąki pszennej¾ szklanki 
oleju2 - 3 łyżki 
kakao2 płaskie łyżeczki 
sody0,7 - 1 kg 
jabłek pokrojonych w kostkęewentualnie 2 łyżeczki 
cynamonu2 łyżki 
wodyWykonanie :
Białka oddzielamy od 
żółtek i ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec porcjami 
cukier i po 1 
żółtku. 
Mąkę łączymy z 
kakao i ewentualnie 
cynamonem, wsiewamy do masy jajecznej mieszając łyżką. 
Sodę mieszamy z 
wodą, wlewamy do ciasta i mieszamy łyżką. Wlewamy 
olej, mieszamy. Na końcu dodajemy 
jabłka pokrojone w kostkę, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do formy o wym. 28x40 cm i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 150°C. Tuż po włożeniu ciasta zwiększamy temp. do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone, jeżeli tak, to jeszcze przez ok. 5 minut trzymamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, po czym wyjmujemy i po lekkim ostudzeniu posypujemy 
cukrem pudrem.



Polecam również :