ßßß

Ciasto:2 szkl mąki1 saszetka drożdży - 8g3 łyżki olejuok. 0,5 szkl ciepłej wody przegotowanej0,5 łyżeczki soli i cukruSos/baza:3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoszczypta soli i cukruszczypta pieprzułyżeczka bazylii i oreganoodrobina olejuPozostałe składniki:garść makaronu świderkimała mozzarellalistki bazyliipomidorparmezanPrzygotowanie:Składniki na ciasto ręcznie mieszamy. Tworzymy kulkę i pozostawiamy w misce pod przykryciem odstawiając w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok 220-225 st. Ważne, aby piekarnik był nagrzany, kiedy wkładamy pizze, a nie nagrzewał się razem z nią. Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość rozwałkowujemy je do pożądanych kształtów, wielkości i grubości. Wykładamy na blachę posmarowaną olejem lub wyłożoną papierem do wypieków. Wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy do miękkości.Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Gotowy sos cienko rozsmarowujemy na rozwałkowanej pizzy. Posypujemy startym parmezanem, następnie posypujemy makaronem. Wkładamy do nagrzanego pieca. W momencie kiedy ciasto się zarumieni, a sos wyraźnie podpiecze wyjmujemy pizzę z piekarnika i szybko, zanim przestygnie rozkładamy na niej pokrojoną mozzarellę, następnie pomidory i bazylię. Dla tych co mogą i lubią proponuję polać całość oliwą z dodatkiem ziół i pizza gotowa! Smacznego!Jak można zobaczyć poniżej starań i prób było kilka :) Poniżej propozycja z udziałem zapiekanej mozzarelli z suszonymi pomidorami i oliwkami. Niestety ta propozycja zdobyła u nas mniej punktów z racji słonego posmaku dominującego w całej potrawie.Ostatnią propozycją była pizza z 3 rodzajami makaronów - sute, z domieszką pesto z oliwką, z domieszką pomidorów świeżych oraz suszonych; wraz z mozzarellą zapiekanych w piecu. Tutaj z kolei zabrakło nam tej świeżości i lekkości, którą posiadała wersja przez nas wybrana.Zabawa była przednia! Rzadko mam okazję gotować z bliską mi osobą. Zazwyczaj goście oczekują, ze zjawiają się na gotowe. Miło jest gotować wspólnie...Do posmakowania! Pozdrawiam Was gorąco! Belka.