Wykonanie
Pizza z
makaronem na kruchym spodziez rozpływającą się
mozzarellą, świeżymi
pomidorami i
bazylią...Dzisiaj był dzień z pizzą. Cała kuchnia została wyłożona różnymi artykułami -
oliwkami,
oliwą,
mąką,
pomidorami,
bazylią itd... Bo najlepiej się myśli, kiedy wszystko jest na widoku :)Tak, tak! To kolejne przygotowania do konkursu! Tym razem tematem głównym jest
oliwa z oliwek MONINI, a nagrodą główną wycieczka do Włoch.Odkąd przeczytałam o konkursie zaczęłam myśleć co by tutaj zaproponować? Kolejne wyzwanie - kolejne pomysły. Pierwsze pytanie padło - co mi się kojarzy z Włochami? Razem z moim domowym krytykiem kulinarnym wymieniałam -
makaron, pizza,
mozzarella,
oliwki, słońce,
oliwa, świeżość... Na co usłyszałam - "Belka, zrób pizze z
makaronem!" Hm... Spróbujmy - dosłownie, bo muszę przyznać, że dzisiaj w kuchni miałam pełnoetatowego pomocnika, degustatora i dekoratora do zdjęć :)Pomysłów dzisiaj było sporo. Jednogłośnie jednak wybraliśmy pizzę z
makaronem i świeżymi dodatkami w postaci
pomidorów,
mozzarelli i
bazylii. Cały sekret w tym daniu to upieczona pizza z sosem,
parmezanem i
makaronem, na którą to jeszcze gorącą rozkładamy
ser,
pomidory,
bazylię i... serwujemy. Wszystko razem komponuje się idealnie - chrupiący spód z delikatnym
makaronem, a na nim świeże składniki, w tym lekko rozpływająca się
mozzarella. Pyszności!
Ciasto:2 szkl
mąki1 saszetka
drożdży - 8g3 łyżki
olejuok. 0,5 szkl ciepłej
wody przegotowanej0,5 łyżeczki
soli i
cukruSos/baza:3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoszczypta
soli i
cukruszczypta
pieprzułyżeczka
bazylii i
oreganoodrobina
olejuPozostałe składniki:garść
makaronu świderkimała
mozzarellalistki
bazyliipomidorparmezanPrzygotowanie:Składniki na ciasto ręcznie mieszamy. Tworzymy kulkę i pozostawiamy w misce pod przykryciem odstawiając w ciepłe miejsce. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok 220-225 st. Ważne, aby piekarnik był nagrzany, kiedy wkładamy pizze, a nie nagrzewał się razem z nią. Kiedy ciasto zwiększy swoja objętość rozwałkowujemy je do pożądanych kształtów, wielkości i grubości. Wykładamy na blachę posmarowaną
olejem lub wyłożoną papierem do wypieków. Wstawiamy
wodę na
makaron, który gotujemy do miękkości.Wszystkie składniki na sos mieszamy w miseczce. Gotowy sos cienko rozsmarowujemy na rozwałkowanej pizzy. Posypujemy startym
parmezanem, następnie posypujemy
makaronem. Wkładamy do nagrzanego pieca. W momencie kiedy ciasto się zarumieni, a sos wyraźnie podpiecze wyjmujemy pizzę z piekarnika i szybko, zanim przestygnie rozkładamy na niej pokrojoną
mozzarellę, następnie
pomidory i
bazylię. Dla tych co mogą i lubią proponuję polać całość
oliwą z dodatkiem
ziół i pizza gotowa! Smacznego!Jak można zobaczyć poniżej starań i prób było kilka :) Poniżej propozycja z udziałem zapiekanej
mozzarelli z
suszonymi pomidorami i
oliwkami. Niestety ta propozycja zdobyła u nas mniej punktów z racji słonego posmaku dominującego w całej potrawie.Ostatnią propozycją była pizza z 3 rodzajami
makaronów - sute, z domieszką pesto z
oliwką, z domieszką
pomidorów świeżych oraz suszonych; wraz z
mozzarellą zapiekanych w piecu. Tutaj z kolei zabrakło nam tej świeżości i lekkości, którą posiadała wersja przez nas wybrana.Zabawa była przednia! Rzadko mam okazję gotować z bliską mi osobą. Zazwyczaj goście oczekują, ze zjawiają się na gotowe. Miło jest gotować wspólnie...Do posmakowania! Pozdrawiam Was gorąco! Belka.