Wykonanie
Nie ma to jak
jagody, najlepsze takie samodzielnie uzbierane w lesie :) A i serniki uwielbiam, więc chętnie wypróbowuję nowe przepisy. Sernik
jagodowy z przepisu od Krystyny ma piękny kolor. Krystyna nie dodaje do niego
cukru, dla mnie jednak był zbyt kwaśny, więc dosłodziłam. Przepis dodaję do akcji
Jagody 2012 .Sernik
jagodowy (tortownica 24-26cm; piekłam w ø26)Spód160 g
herbatników80 g
masła2-3 łyżki gorącej
wody (opcjonalnie)Masa1 kg
sera śmietankowego3
jaja200 g
białej czekolady3 łyżki
mąki ziemniaczanej (ew. pszennej)2 opakowania
cukru waniliowegokilka kropel aromatu do sernika lub
waniliowego400-500 ml
jagódcukier puder; ilość do smaku (dałam 4 kopiaste łyżki; w oryginale bez
cukru)Polewa300-400 ml gęstej
śmietany (używam 18%, można zastąpić
jogurtem greckim)2 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSpód :
ciastka zmielić na pył. Rozpuścić
masło, dodać do
ciastek i wymieszać. W razie potrzeby dolać gorącej
wody, aż z
ciastek powstanie lepka masa. Wyłożyć masą dno tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec ok. 9 minut. Wyłożyć, przestudzić.Masa :
Jagody zmiksować.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiem 2 łyżek
wody. Do miski włożyć
ser,zmiksować, wbić
jajka, zmiksować, dodać
mąkę,
cukier puder i
cukier waniliowy, zmiksować. Dodać aromat,
czekoladę na 3 tury, za każdym razem krótko zmiksować do połączenia składników. Dodać
jagody i wymieszać. W razie konieczności dosłodzić do smaku.Do piekarnika wstawić miseczkę z
wodą. Piec w 160ºC przez ok 60 minut. W razie potrzeby przykryć wierzch folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po ok 50 minutach na wierzch sernika wylewamy polewę zrobioną poprzez zmieszanie
śmietany, ekstraktu i
cukru. Pieczemy jeszcze 10 minut.Sernik wystawiamy, studzimy na kratce. Po ostudzeniu odstawiamy do lodówki na noc lub minimum 6-8 godzin. Na godzinę przed podaniem wyjąć z lodówki.