Wykonanie
Chlebek ten jest idealny dla wielbicieli ciast korzennych. Długo zachowuje wilgoć dzięki
cukinii. Jest to kolejny test "Warzyw w słodyczach" i oceniła bym go na jakieś 6/10, tylko dlatego, że tylko w nielicznych przypadkach lubię
cynamon i aż tyle
gałki muszkatołowej w ciastach. Wydaje mi się, że przy nieco mniejszej ilości gałki i
cynamonu byłby lepszy. Zmniejszyłabym też ilośC
cukru,
ananas jednak robi swoje. Przepis z Sunset Magazine.Chlebek
cukiniowo-
ananasowy (2 bochenki w foremkach o wym. ok. 12,5x22,5)3
jaja1 szklanka
oliwy z oliwek2 szklanki
cukru (myślę, że wystarczy ok. 1,5 szkl.)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego2 szklanki grubo startej
cukinii230 g rozgniecionego
ananasa (pokroiłam
ananasa w zalewie na małe kawałki)3 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli (dałam 0,5)1,5 łyżeczki
cynamonu3/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej (wg mnie za dużo, 1/4 łyżeczki starczy)1 szklanka
orzechów włoskich posiekanych na kawałki (dałam 0,5 szklanki)1 szklanka
rodzynekRozgrzać piekarnik do 180°C.Ubić
jajka z
cukrem, dodać
oliwę, ekstrakt
waniliowy. Wymieszać. Dodać mieszaninę
mąki,
sody ,
soli,
cynamonu, gałki i
proszku do pieczenia. Ubić do połączenia. Dodać
cukinię, pokrojonego
ananasa. Wymieszać. Dodajemy resztę dodatków. Po wymieszaniu wlewamy do foremek. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.