Wykonanie
            Chlebek ten jest idealny dla wielbicieli ciast korzennych. Długo zachowuje wilgoć dzięki 
cukinii. Jest to kolejny test "Warzyw w słodyczach" i oceniła bym go na jakieś 6/10, tylko dlatego, że tylko w nielicznych przypadkach lubię 
cynamon i aż tyle 
gałki muszkatołowej w ciastach. Wydaje mi się, że przy nieco mniejszej ilości gałki i 
cynamonu byłby lepszy. Zmniejszyłabym też ilośC 
cukru, 
ananas jednak robi swoje. Przepis z Sunset Magazine.Chlebek 
cukiniowo-
ananasowy (2 bochenki w foremkach o wym. ok. 12,5x22,5)3 
jaja1 szklanka 
oliwy z oliwek2 szklanki 
cukru (myślę, że wystarczy ok. 1,5 szkl.)1 łyżeczka ekstraktu 
waniliowego2 szklanki grubo startej 
cukinii230 g rozgniecionego 
ananasa (pokroiłam 
ananasa w zalewie na małe kawałki)3 szklanki 
mąki pszennej2 łyżeczki 
sody0,5 łyżeczki 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
soli (dałam 0,5)1,5 łyżeczki 
cynamonu3/4 łyżeczki 
gałki muszkatołowej (wg mnie za dużo, 1/4 łyżeczki starczy)1 szklanka 
orzechów włoskich posiekanych na kawałki (dałam 0,5 szklanki)1 szklanka 
rodzynekRozgrzać piekarnik do 180°C.Ubić 
jajka z 
cukrem, dodać 
oliwę, ekstrakt 
waniliowy. Wymieszać. Dodać mieszaninę 
mąki, 
sody , 
soli, 
cynamonu, gałki i 
proszku do pieczenia. Ubić do połączenia. Dodać 
cukinię, pokrojonego 
ananasa. Wymieszać. Dodajemy resztę dodatków. Po wymieszaniu wlewamy do foremek. Pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
