ßßß Cookit - przepis na Irish soda bread - Irlandzki chleb sodowy

Irish soda bread - Irlandzki chleb sodowy

nazwa

Wykonanie

Ten chleb kusił mnie od dawna. Istnieją różne wersje, ale ja wybrałam tą bardziej słodką, wypełnioną rodzynkami i orzechami. I co? Jest rewelacyjny. Do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba poświęcać pół dnia, bo nie ma tu drożdży. Wyrasta dzięki sodzie działającej spulchniająco w kwaśnym środowisku maślanki. Jeśli ktoś nie ma doświadczenia z wypiekiem pieczywa, jest to dobry przepis na rozpoczęcie przygody :) Przepis od Ayn .
2 szklanki mąki + nieco więcej do wyrobienia ciasta
1 szklanka płatków owsianych
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
60 g zimnego masła lub margaryny (ok. 4,5 łyżki)
0,5 szklanki rodzynek (jeśli są twarde można na kilka minut zalać wrzącą wodą, osuszyć na sitku)
0,5 szklanki orzechów włoskich
1 i 1/4 szklanki maślanki
mleko lub jajko do posmarowania
Nagrzać piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować olejem.
W dużej misce wymieszać suche składniki (od mąki do soli). Dodać zimne kawałki masła pokrojone na kawałki. Wcieramy palcami masło z mąką (lub siekamy nożem do połączenia z mąką). Dodać rodzynki, drobno posiekane orzechy. Wymieszać. Dodać maślankę i wymieszać dokładnie widelcem (ciasto będzie dość luźne). Teraz dodajemy dodatkowo mąkę, cały czas wyrabiając ciasto, aż do momentu gdy będziemy mogli ulepić z niego kulę. Wierzch ciasta posypujemy mąką. Robimy kulę o średnicy ok.15 cm. Wycinamy nacięcie nożem w kształcie krzyża na głębokość 2 cm, długość 10cm. Wierzch można posmarować pędzelkiem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.
Piec 50÷60minut lub do suchego patyczka. Chleb ma twardawą skórkę i jest miękki w środku. Mój był gotowy po 45 minutach i pod koniec pieczenia przykryłam go papierem, by się nie przypalił.
A wielbicielom słodkiego pieczywa polecam też chlebek turecki .
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/12/Irish-soda-bread-Irlandzki-chleb-sodowy.html