Wykonanie
Ten
chleb kusił mnie od dawna. Istnieją różne wersje, ale ja wybrałam tą bardziej słodką, wypełnioną
rodzynkami i
orzechami. I co? Jest rewelacyjny. Do tego bardzo szybko się go robi. Nie trzeba poświęcać pół dnia, bo nie ma tu
drożdży. Wyrasta dzięki sodzie działającej spulchniająco w kwaśnym środowisku
maślanki. Jeśli ktoś nie ma doświadczenia z wypiekiem
pieczywa, jest to dobry przepis na rozpoczęcie przygody :) Przepis od Ayn .2 szklanki
mąki + nieco więcej do wyrobienia ciasta1 szklanka
płatków owsianych1/3 szklanki
brązowego cukru1 łyżeczka
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli60 g zimnego
masła lub
margaryny (ok. 4,5 łyżki)0,5 szklanki
rodzynek (jeśli są twarde można na kilka minut zalać wrzącą
wodą, osuszyć na sitku)0,5 szklanki
orzechów włoskich1 i 1/4 szklanki
maślankimleko lub
jajko do posmarowaniaNagrzać piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, wysmarować
olejem.W dużej misce wymieszać suche składniki (od
mąki do
soli). Dodać zimne kawałki
masła pokrojone na kawałki. Wcieramy palcami
masło z
mąką (lub siekamy nożem do połączenia z
mąką). Dodać
rodzynki, drobno posiekane
orzechy. Wymieszać. Dodać
maślankę i wymieszać dokładnie widelcem (ciasto będzie dość luźne). Teraz dodajemy dodatkowo
mąkę, cały czas wyrabiając ciasto, aż do momentu gdy będziemy mogli ulepić z niego kulę. Wierzch ciasta posypujemy
mąką. Robimy kulę o średnicy ok.15 cm. Wycinamy nacięcie nożem w kształcie krzyża na głębokość 2 cm, długość 10cm. Wierzch można posmarować pędzelkiem
mlekiem lub roztrzepanym
jajkiem.
Piec 50÷60minut lub do suchego patyczka.
Chleb ma twardawą skórkę i jest miękki w środku. Mój był gotowy po 45 minutach i pod koniec pieczenia przykryłam go papierem, by się nie przypalił.
A wielbicielom
słodkiego pieczywa polecam też chlebek turecki .