Wykonanie
Kontynuujemy akcję Warzywa w słodyczach . Tym razem zaskakujące połączenie...
czekolada z
pomidorem :) Jakkolwiek to obrzydliwie brzmi,
pomidor w cieście nie jest wyczuwalny w smaku, a przynajmniej na tyle, by odgadnąć co jest tajemniczym składnikiem.
Pomidor nadaje ciastu wilgotności, przykryte pozostanie na dłużej świeże. Oprócz tego mamy ciekawy kolor i pyszny smak. Próbujcie, nie bójcie się :) Przepis od Karoli .Ciasto
czekoladowo-
pomidorowe/blaszka 23x23cm lub nieco mniejsza; 1 szklanka = 250ml/2,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
kakao niesłodzonego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody350 g dojrzałych
pomidorów1 i 3/4 szklanki
brązowego cukru3
jajka1/3 szklanki
oleju1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki1 łyżeczka esencji waniliowejszczypta
solido polania:
polewa czekoladowa lub
czekoladaszczypta
chilliPomidory zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia
wody. Obieramy ze skórki i wykrawamy twardą część. Kroimy na kawałki i blendujemy.Mieszamy ze sobą
mąkę,
kakao,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę.W misce miksujemy
jajka z
cukrem na puszystą masę (zajmie to troszkę więcej czasu niż z
białym cukrem). Następnie dodajemy naprzemiennie
mąkę,
olej,
mąkę, zmiksowane
pomidory,
mąkę. Na koniec dodajemy
paprykę, esencję
waniliową, wszystko mieszamy.Wykładamy do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut (do suchego patyczka) w temp. 160ºC.Po ostudzeniu polać roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą lub polewą ze szczyptą
chilli (
chilli powinno być tyle, by było tylko leciutko wyczuwalne).

Przepis dodaję także do akcji Warzywa Psiankowate .