Wykonanie
Jakiś czas temu przygotowałam marcepany z
ziemniaków i obiecałam wpis o tym jak jeszcze można je wykorzystać. Tego samego dnia, co marcepanki, robiłam także muffiny i postanowiłam jedno z drugim połączyć. Powstały smaczne muffinki pachnące i smakujące marcepanowo. Smak będzie zależał od ilości masy z
ziemniaków którą przygotujemy. Wykorzystanie masy do muffin, zamiast
trufli o wiele bardziej mi odpowiada. Co Wy wolicie zadecydujcie sami :)Muffiny marcepanowe z
ziemniakami (na 12 sztuk)1
jajko250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonej15 g
czekolady3 łyżeczki ciemnego
kakao120 g
cukru90÷100 ml
oleju100 ml
mlekaok. 20 łyżek masy marcepanowej z
ziemniaków (wg upodobań i ilości którą przygotujemy)Przygotowanie :Połączyć
mąkę, proszek,
sodę,
czekoladę,
kakao w misce. W innej misce zmiksować
cukier z
jajkiem do białości. Dodać
mleko i
olej. Połączyć. Dodać suche składniki i wymieszać. Następnie dodać masę marcepanową z
ziemniaków. Ciasto wyjdzie dość gęste, ale nie należy się obawiać, wyrośnie :) Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości formy i pieczemy w 180ºC 20 minut.Masa marcepanowa z
ziemniaków - wg tego przepisu KLIK , a więc:0,5 kg ugotowanych
ziemniaków0,5 szklanki
cukru75 g
masła2÷3 opakowania
aromatu migdałowego250 g
kaszki manny błyskawicznej (dałam więcej)Dodatkowo (opcjonalnie):
czekolada do polania
migdały lub
wiórki kokosowe do przybrania
alkohol (np.
likier amaretto, u mnie 3 łyżki
wódki)90 g masy marcepanowej
Ziemniaki zmielić.Do rozpuszczonego
masła dodać
cukier, mieszając doprowadzić do jednolitej masy. Mocno podgrzać, ale nie gotować. Dodać
ziemniaki, wlać
olejki, wymieszać. Jeśli chcemy dodajemy też startą na tarce masę marcepanową i
alkohol. Dodać
kaszę w takiej ilości by masa nadawała się do formowania z niej kulek. Zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia.Masy marcepanowej z tego przepisu wyjdzie oczywiście o wiele więcej niż potrzeba do muffin.