ßßß
1 szklanka ryżu2 szklanki wody2 szklanki tłustego mleka60 ml śmietanki kremówki0,5 szklanki cukru200g gorzkiej czekolady1 łyżka masła1 opakowanie cukru waniliowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1-2 dojrzałe bananyew. cynamonDo garnka wlewamy wodę i wsypujemy ryż. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy aż do wchłonięcia się wody mieszając od czasu do czasu. Dolewamy mleko i dalej gotujemy.W innym garnku zagotowujemy śmietanę z cukrem białym i waniliowym, mieszając by się nie przypaliło. Wyłączamy ogień i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Czekamy chwilę, aż zacznie się rozpuszczać, mieszamy. Dodajemy masło, aromat waniliowy, mieszamy do połączenia.Gdy ryż wchłonie trochę mleko dodajemy masę czekoladową. Gotujemy cały czas mieszając do momentu aż masa nabierze gęstości budyniu. Odstawiamy na 10 minut by przestygł. W wersji bananowej rozgniatamy widelcem banana i dodajemy do puddingu. Mieszamy. Można zrezygnować z banana i dodać cynamonu do smaku. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Przepis dołączam do akcji Dobromiły " 100 lat z Lucy Maud (w kuchni)". Pudding jest moją interpretacją deseru z książki "Jane z Lantern Hill", a na potwierdzenie cytat:"Jane specjalizowała się w zbieraniu przepisów i uważała dzień za stracony, jeśli nie udało jej się zdobyć jakiegoś i zapisać go na czystych stronnicach "Kuchni dla początkujących". Nawet pani Snowbeam dała jej jeden - na pudding z ryżu. - Jedyny jaki jadamy - wyjaśnił Mały John."